Grand Prix-demonstrant Bahrein vrij

Grand Prix-demonstrant Bahrein vrij

Rayhana al-Mousawi uit Bahrein mocht op 20 april de gevangenis verlaten. Dat gebeurde vijf jaar voordat haar celstraf erop zat.

Rayhana al-Mousawi was in 2013 samen met Nefeesa al-Asfoor opgepakt. Dat gebeurde vlak voor het begin van de Formule 1 Grand Prix van Bahrein. De vrouwen wilden het racecircuit betreden om daar te protesteren tegen het vastzetten van politieke activisten. De autoriteiten beschuldigden de twee vervolgens van ‘bezit van explosieven’ en het ‘plannen van terroristische activiteiten’.

‘Bekentenissen’ na marteling

Al-Mousawi en Al-Asfoor zeggen dat zij tijdens hun verhoor zijn gemarteld en werden gedwongen een ‘bekentenis’ te ondertekenen. Deze hebben zij later weer ingetrokken. Beide vrouwen werden desondanks tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Op 2 juli 2015 kwam Al-Asfoor bij een koninklijk pardon vrij.

Dag van de Woede

Al-Mousawi bleef vastzitten, omdat zij in een andere zaak tot nog eens vijf jaar cel was veroordeeld. Ze werd beschuldigd van banden met de ’14 Februari-coalitie’, een jongerenbeweging die is genoemd naar de datum waarop protesten voor meer democratie in 2011 begonnen. Betogers hadden die dag uitgeroepen tot de ‘Dag van de Woede’. Ze protesteerden tegen discriminatie van de sjiitische meerderheid in Bahrein door de soennitische machthebbers.