© Amnesty International

Goed nieuws: Mexicaanse Yecenia Armenta vrij!

Goed nieuws: Mexicaanse Yecenia Armenta vrij!

Op 7 juni nam de familie van Yecenia Armenta contact op met Amnesty om te laten weten dat de rechter had besloten haar vrij te laten. Armenta, moeder van twee kinderen, werd in 2012 gemarteld en gevangengezet vanwege mogelijke betrokkenheid bij de moord op haar man. Ze kwam op 7 juni, na vier jaar cel vrij.

Ik wil alle mensen die zich voor me hebben ingezet enorm bedanken. Zonder jullie hulp zou het bijna niet mogelijk zijn geweest. Ik wil jullie bedanken dat jullie door bleven vechten. Blijf doorgaan met dit prachtige werk, het vechten voor anderen. ‘ Aldus Armenta bij haar vrijlating.

Gemarteld en verkracht

Op 12 juli 2012 werd Yecenia Armenta aangehouden door agenten in burger. Ze werd geslagen, stikte bijna doordat ze een plastic zak op haar hoofd kreeg, en had het gevoel te verdrinken omdat de agenten een doordrenkte doek op haar gezicht duwden. Daarna werd ze ondersteboven opgehangen en verkracht. De agenten probeerden Armenta zo een bekentenis te laten ondertekenen. Dat deed ze uiteindelijk toen de agenten dreigden haar kinderen te verkrachten en te doden. Wát ze tekende weet ze niet – ze was geblinddoekt. De gedwongen bekentenis was het enige bewijs tegen Armenta.

Achtduizend brieven in de gevangenis

Amnesty zette zich jarenlang in voor Armenta’s vrijlating. Tijdens de wereldwijde Schrijfmarathon van december 2015 schreven mensen massaal voor haar vrijlating. In haar cel ontving ze meer dan achtduizend brieven van Amnesty-aanhangers uit de hele wereld. Eind januari zocht een Amnesty-delegatie haar op in haar cel in cel en overhandigde haar alle post.

‘Ik ben enorm dankbaar. De brievenschrijvers doen het mooiste wat ze kunnen: mensen in onrechtvaardige situaties helpen. Het vervult me met trots en het voelt fantastisch.’

Veel dank voor iedereen die voor Yecenia Armenta in actie kwam!