Goed nieuws: Libanon laat drie Syrische vluchtelingen vrij
© Artist: Jawad Morad © Amnesty International

Goed nieuws: Libanon laat drie Syrische vluchtelingen vrij

De Syrische vluchtelingen Ahmad Al Waked, Tarek Al Alo en Fares Al Zobi zijn in Libanon vrijgelaten. De drie werden sinds september 2021 in incommunicado-detentie vastgehouden, waarbij contact met de buitenwereld niet mogelijk is.

Al Waked, Al Alo en Al Zobi werden op de luchthaven van Beiroet gearresteerd toen ze naar een ander land wilden reizen om daar asiel aan te vragen. Het risico bestond dat Libanon hen naar Syrië zou uitzetten, het land dat ze juist waren ontvlucht omdat ze daar niet veilig waren. Ze hebben nu hun paspoort teruggekregen, waardoor ze asiel kunnen aanvragen in een ander land.

Mede dankzij Amnesty

Hun advocaat vertelde dat de campagne van Amnesty International heeft bijgedragen aan de vrijlating van de drie mannen en hen beschermde tegen gedwongen deportatie naar Syrië. Ook in Nederland deden duizenden mensen mee aan onze actie voor hun vrijlating.

Achtergrond

In Libanon wonen al meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen, die nu meer dan een kwart van de bevolking uitmaken. In een brief van december 2020 aan Amnesty International bevestigde het Libanese Bureau voor staatsveiligheid dat de autoriteiten tussen mei 2019 en eind mei 2020 6.002 Syriërs heeft uitgezet. Dat gebeurde na het besluit van de Hogere Defensieraad om vluchtelingen uit te zetten die Libanon na 24 april 2019 ‘illegaal’ waren binnengekomen. Uitzettingen zijn in 2020 gedeeltelijk stopgezet vanwege de coronapandemie.

Amnesty’s oproep

Het recht om asiel aan te vragen is een grondrecht. Aangezien Syrië onveilig blijft voor terugkeer, moet het besluit van de Hogere Defensieraad onmiddellijk worden ingetrokken en moeten vluchtelingen die uit Syrië komen, beschermd worden. Amnesty International heeft gedocumenteerd hoe de Syrische autoriteiten zich specifiek richten op mensen die terugkeren nadat ze eerder het land zijn ontvlucht. Ze worden gemarteld, willekeurig gedetineerd en zijn slachtoffer van gedwongen verdwijningen.