Eskinder Nega, zijn vrouw Serkalem Fasil en hun zoon Nafkot.
© Privéfoto

Ethiopiër Eskinder Nega op vrije voeten

Journalist en gewetensgevangene Eskinder Nega uit Ethiopië is gisteren vrijgelaten uit de gevangenis. Hij behoort tot de groep van 746 gevangenen die zouden worden vrijgelaten in het kader van een regeringspardon. Nega zat 7 jaar gevangen.

Oppositiepolitici en gewetensgevangenen Andualem Arage (ook vandaag) en Bekele Gerba (gisteren) zijn ook op vrije voeten gesteld.

Nega zou al eerder vrijkomen. Maar op 9 februari werd hem gevraagd om een valse bekentenis te ondertekenen, waarin staat dat hij lid was van Ginbot 7. De overheid beschouwt deze organisatie als een terroristische groep. Nega weigerde te tekenen en werd teruggebracht naar zijn cel. Verscheidene andere gevangenen overkwam hetzelfde.

Gewetensgevangene

‘Misschien wordt dit het jaar waarin vrijheid van meningsuiting wordt gerespecteerd. Misschien wordt dit het jaar waarin Ethiopiërs niet langer worden gevangengezet vanwege hun politieke overtuiging.’ Dit schreef Eskinder Nega in 2011. Hij was op dat moment redacteur bij de krant Satanaw. Enkele dagen later werd hij opgepakt.

In 2012 werd hij tot 18 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege ‘terrorisme’ en ’hoogverraad’. Dat is een verzonnen aanklacht. Amnesty International beschouwde Nega als een gewetensgevangene, die alleen was vastgezet omdat hij gebruikmaakte van zijn recht op vrije meningsuiting. Hij zat vast in de beruchte Kality-gevangenis in Addis Ababa, waar zo’n 8.000 gevangenen in kleine, uitgewoonde en slecht geventileerde cellen gevangen gehouden worden.

Amnesty voerde intensief actie voor de vrijlating van Eskinder Nega. Ondanks het pardon zitten in Ethiopië nog duizenden mensen vast na politiek gemotiveerde aanklachten over terrorisme. Amnesty roept de Ethiopische regering op alle gewetensgevangenen vrij te laten.

Meer over dit onderwerp