Ghoncheh Ghavami vrij

De Brits-Iraanse Ghoncheh Ghavami werd vorige maand in Iran tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat ze vreedzaam protesteerde voor het recht voor vrouwen om volleywedstrijden bij te wonen. Een dag later, op 23 november werd ze op borgtocht vrijgelaten.

Op 20 juni speelde Iran een volleybalwedstrijd tegen Italië in het Azadi-stadion in de Iraanse hoofdstad Teheran. Buiten het stadion demonstreerde een groep mensen, onder wie de 25-jarige Ghoncheh tegen het feit dat vrouwen geen volleybalwedstrijden mogen bijwonen in Iran. De politie greep in en sloeg demonstranten. Veel mensen werden opgepakt. Ghoncheh werd geslagen en over de grond gesleept. Ze hield er blauwe plekken aan over. Ze werd vrijgelaten, maar tien dagen later weer opgepakt toen ze naar het detentiecentrum terugging om haar ingenomen mobiele telefoon op te halen.

De eerste vijftig dagen van haar detentie mocht Ghoncheh haar familie en advocaat niet zien. Haar ondervragers zeiden tegen haar dat ze ‘de gevangenis niet levend zou verlaten’. Ghoncheh ging twee keer in hongerstaking. Op 14 oktober mocht ze eindelijk haar advocaat zien.

Op 22 november werd het officiële vonnis in haar zaak bekend: een jaar gevangenisstraf voor ‘het verspreiden van propaganda tegen het systeem’ plus een reisverbod voor twee jaar. Ghoncheh heeft twintig dagen de tijd om in beroep te gaan. Op zondag 23 november werd ze na betaling van 1 miljard Rial (bijna € 30.000) vrijgelaten. Ze is nog niet echt vrij omdat de aanklacht tegen haar niet is ingetrokken. Ze heeft medische klachten, is afgevallen en wordt medisch behandeld voor inwendige bloedingen.

Amnesty kwam in actie voor Ghoncheh Ghavami via Spoedacties en houdt haar zaak nauwlettend in de gaten. Amnesty roept de Iraanse autoriteiten op alle aanklachten tegen haar in te trekken.