Gewetensgevangene ontvangt medische hulp

De 51-jarige gewetensgevangene, Filep Karma, is op 19 juli naar Jakarta afgereisd voor een prostaatoperatie. Amnesty heeft actie voor hem gevoerd omdat hem adequate medische zorg werd ontzegd.

Filep Karma zit sinds december 2004 vast voor de deelname aan een vreedzame ceremonie in Abepura in de provincie Papoea in Indonesië. Deze ceremonie was georganiseerd ter nagedachtenis van de onafhankelijkheidsverklaring van Papoea in 1962. Toen tijdens deze ceremonie de Morgenstervlag, die symbool staat voor de onafhankelijkheid van Papoea, werd gehesen, greep de politie is. Filep Karma werd gearresteerd en veroordeeld tot 15 jaar gevangenis.

De gezondheidsproblemen van Filep verergerden in de gevangenis door gebrek aan medische hulp. Bronnen in Indonesië zeggen dat Filep bovendien mishandeld werd door gevangenisbewaarders. In augustus 2009 klaagde hij over heftige pijn in zijn onderbuik, problemen met plassen en testiculaire zwellingen. Medisch onderzoek wees uit dat hij leed aan onder andere een ontsteking in de luchtwegen, een teveel aan vocht in de longen en een urinewegontsteking.

De artsen die hem onderzochten hadden aanbevolen dat hij naar Jakarta werd overgebracht voor verdere behandeling, maar de autoriteiten weigerden vanwege een gebrek aan budget. Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties hebben zich ingezet voor zijn medische behandeling, maar hadden tot nu toe nog geen succes. De operatie is succesvol verlopen. Filep wil iedereen bedanken die zijn operatie mogelijk heeft gemaakt.