Gerechtigheid voor gestorven Turkse activist

Twee gevangenisbewaarders en een gevangenisdirecteur hebben een levenslange gevangenisstraf gekregen voor het doodmartelen van de activist Engin Çeber. Een historisch moment: marteling van gevangenen wordt in Turkije zelden berecht.

Naast de gevangenismedewerkers hebben nog negen andere ambtenaren gevangenisstraffen van vijf tot twaalf maanden gekregen voor hun betrokkenheid bij de dood van de Engin Çeber in oktober 2008. De 28-jarige activist overleed tien dagen nadat hij tijdens een protest was opgepakt. In de gevangenis werd hij met ijskoud water overgoten en geslagen met ijzeren staven en houten knuppels.

Hoewel de veroordelingen het verdriet om haar broer niet minder maakt, hoopt zijn zus Şerife dat de zaak de positie van gevangenen in Turkije zal verbeteren. ‘Het gaat ons niet alleen om Engin, we willen dat niet nog meer mensen sterven door mishandeling in de gevangenis’, zo laat ze Amnesty weten.

Ondanks een belofte van de Turkse overheid om marteling tegen te gaan, lopen er veel aanklachten tegen ambtenaren en gevangenismedewerkers die verdacht worden van martelpraktijken. Amnesty International roep de Turkse overheid op niet alleen martelpraktijken aan te pakken maar ook te zorgen dat de verantwoordelijken berecht worden.