Gerechtigheid voor CIA-slachtoffers nodig

Gerechtigheid voor CIA-slachtoffers nodig

Een week voor de topontmoeting tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie komt Amnesty met een nieuw rapport dat zich focust op nieuw bewijs dat Europese landen betrokken waren bij illegale CIA-vluchten, gedwongen verdwijningen en geheime gevangenissen.

Het rapport Open Secret: Mounting evidence of Europe’s complicity in rendition and secret detention bespreekt belangrijke ontwikkelingen in Duitsland, Italië, Litouwen, Macedonië, Polen, Roemenië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Het rapport vermeldt ook nieuwe verslagen en bronnen. De hoop is dat deze nieuwe gegevens ertoe zullen leiden dat staten die medeplichtig waren aan deze illegale praktijken, eindelijk verantwoordelijk zullen worden gesteld.

EU compleet mislukt
‘De Europese Unie is daarin tot nu toe compleet mislukt. Ze is er totaal niet in geslaagd om lidstaten verantwoordelijk te stellen voor de misbruiken waaraan ze zich bezondigd hebben’, zegt Nicolas Beger, specialist Europese instituties bij Amnesty International. ‘Tot op heden heeft de Raad van de EU zelfs nog niet erkend dat de EU een morele verantwoordelijkheid heeft voor de medeplichtigheid van eigen lidstaten in foltering, illegale detentie en gedwongen verdwijningen.’

Lees het rapport Open Secret: Mounting evidence of Europe’s complicity in rendition and secret detention