Gedwongen uitzetting Roma in Belgrado voorlopig uitgesteld!

De uitzetting van de bewoners van ‘Blok 61’ in de Servische hoofdstad Belgrado is voorlopig van de baan. De zevenentwintig Roma-families die in dit gebied wonen, hadden begin november te horen gekregen dat zij 48 uur de tijd hadden om plaats te maken voor een nieuw commercieel huisvestingsproject. Ze kregen geen alternatieve woonruimte aangeboden.

Ondanks herhaaldelijk verzoek van Amnesty International aan de Servische autoriteiten om gedwongen huisuitzetting bij wet te verbieden, worden Roma-families in Belgrado er de laatste jaren regelmatig mee geconfronteerd. Veel van deze families zijn vanaf 1999 naar de stad toegekomen op de vlucht voor de oorlog in Kosovo en waren destijds gedwongen zich te vestigen in informele nederzettingen. De Servische overheid is verplicht hen bescherming te bieden.

De families kunnen in ieder geval tot de lente van 2012 in hun woning blijven. De autoriteiten hebben toegezegd in de tussentijd na te denken over alternatieve huisvesting. Ook hebben de autoriteiten toegezegd om richtlijnen op te stellen voor toekomstige huisuitzettingen, waardoor dit niet langer direct hoeft te resulteren in een schending van de mensenrechten.