Pegasus-project: enorm data-lek onthult dat spyware van Israëlische NSO Group werd gebruikt om activisten, journalisten en politieke leiders wereldwijd op de korrel te nemen
© Forbidden Stories

Gebruik van Pegasus-spyware om politici te hacken is bedreiging voor maatschappelijke organisaties Polen

Anna Blaszczak, directeur van Amnesty Polen, bevestigt dat Amnesty International onafhankelijk heeft uitgewezen dat Pegasus-spyware werd gebruikt om de Poolse senator Krzysztof Brejza te hacken toen hij de parlementaire verkiezingscampagne van 2019 leidde.

‘Deze bevindingen zijn schokkend, maar niet verrassend’, zegt Blaszczak. ‘Ze geven aanleiding tot ernstige bezorgdheid, niet alleen voor politici, maar voor het hele Poolse maatschappelijk middenveld, vooral gezien de staat van dienst van de regering die de mensenrechten en de rechtsstaat voortdurend ondermijnt.’

Activisten, demonstranten en rechters doelwit

Activisten en demonstranten zijn al regelmatig het doelwit van strafrechtelijk onderzoek in Polen, waardoor het recht op vrijheid van meningsuiting en op vreedzame vergadering werden aangetast. Ondertussen worden rechters en openbare aanklagers die hun bezorgdheid uiten over het gebrek aan onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, geconfronteerd met disciplinaire en zelfs strafrechtelijke onderzoeken.

Ondanks berichten in de media dat de Israëlische regering de export van Pegasus-spyware van de NSO Group naar een groep landen, waaronder Polen, heeft stopgezet, lijkt dit geen invloed te hebben gehad op bestaande licenties en het gebruik van Pegasus in Polen.

Wereldwijd moratorium nodig

‘Deze onthullingen tonen nogmaals aan waarom regeringen moeten toezeggen om elke vorm van toezicht te stoppen die de mensenrechten schendt en de noodzaak van een wereldwijd moratorium op de export, verkoop, overdracht en het gebruik van bewakingsapparatuur, totdat er een stevig regelgevingskader is dat de mensenrechten waarborgt’, zegt Anna Blaszczak.

 

Meer over dit onderwerp