vlag Palestina

Gaza: Hamas moet stoppen met onderdrukking van demonstranten

Gaza: Hamas moet stoppen met onderdrukking van demonstranten

Amnesty International roept de veiligheidstroepen van Hamas op een onmiddellijk een einde te maken aan de gewelddadige onderdrukking van vreedzame demonstranten, verdedigers van mensenrechten en journalisten.

Sinds 14 maart wordt geprotesteerd tegen de stijging van de kosten van levensonderhoud. Honderden demonstranten zijn geslagen, gemarteld, willekeurig gearresteerd en gevangengezet. Onder de gedetineerden is Amnesty-onderzoeker Hind Khoudary. Ze werd gedurende drie uur verhoord door vier mannelijke leden van de veiligheidstroepen. Daarbij werd ze mishandeld en aangespoord haar onderzoek naar mensenrechtenschendingen te stoppen. Ook dreigden de agenten haar wegens spionage te vervolgen.

Onderdrukking alarmerend

De mensenrechtenschendingen door Hamas-troepen zijn de ernstigste van de laatste tien jaar. ‘De onderdrukking van de vrije meningsuiting en de martelingen nemen alarmerende vormen aan,’ zegt Saleh Higazi van Amnesty International. ‘Het is duidelijk dat de veiligheidstroepen van Hamas mensenrechtenverdedigers belemmeren die proberen gewelddadigheden  te documenteren. We zullen alles in het werk stellen om de verantwoordelijken van het geweld te laten berechten.’

 

Lees het hele Engelse persbericht van 18 maart 2019.