Gambiaanse journalisten vrij op borgtocht

De journalisten Musa Sheriff en Sainey M.K. Marenah zijn op 16 januari op borgtocht vrijgelaten. De journalisten zaten bijna een maand in de gevangenis omdat zij het recht op vrijheid van meningsuiting uitoefenden. Als ze veroordeeld worden, dreigen ze gevangenisstraffen tot twee jaar te krijgen.

Op 9 december 2013 publiceerden de journalisten een artikel in de Gambiaanse krant The Voice. Het artikel ging over jongere aanhangers van de regerende partij Alliance for Patriotic Re-Orientation and Construction (APRC) die zouden overlopen naar de oppositie partij United Democratic Party (UDP). Vier dagen later werden beide schrijvers opgepakt. De krant publiceerde later een rectificatie nadat de APRC het verhaal tegensprak.

Musa Sherriff en Sainey M.K. Marenah pleitten beide ‘niet schuldig’ toen ze op 16 januari voor de rechter moesten verschijnen. De aanklacht: ‘publiceren van onjuist nieuws met als doel angst en verontrusting te veroorzaken’ en ‘samenzwering om een misdrijf te plegen’. Deze controversiële artikelen van het strafboek worden in Gambia vaak gebruikt om journalisten de mond te snoeren door ze gevangenisstraffen op te leggen.

Hoewel het goed nieuws is dat de journalisten op borgtocht zijn vrijgelaten, is het gevaar nog niet geweken. Een tweede rechtszitting vond op 21 januari plaats. De uitspraken zijn nog niet bekend. Amnesty beschouwt Musa Sheriff en Sainey M.K. Marenah als gewetensgevangenen.