Full Colour Festival een zonnig en succesvolle dag

De 25ste editie van het Full Colour Festival in Emmen is goed bezocht. Het was een kleurrijk en mooi festival met veel muziek, eten, activiteiten en markkramen. Amnesty International was weer partner en volop aanwezig. Het hoofdpodium werd omgetoverd tot het Amnesty International stage met backdrop en presentator die de gehele dag aandacht vroeg voor een advocaat uit China, gewetensgevangene Wang Quanzhang. Amnesty deed de volgende oproep:

De Chinese advocaat Wang Quanzhang werdt in augustus 2015 opgepakt. Hij zou de ‘staatsmacht ondermijnen’. Wang behartigde de belangen van een spirituele beweging en van activisten die corruptie willen aanpakken. De autoriteiten zijn hier niet van gediend. Het is niet bekend hoe Wang eraan toe is. Zijn familie en de advocaten die zij in de arm namen, mogen hem niet bezoeken. Protesteer hiertegen en vraag om Wangs vrijlating.

Amnesty vrijwilligers van de groep Zuid-Oost Drenthe stonden met de petitie bij de kraam en festivalvrijwilligers van Amnesty liepen door het publiek.. Maar liefst 886 bezoekers hebben een handtekening gezet voor deze gewetensgevangene Wang Quanzhang. Daarnaast was er een mensenrechten-variant op het tafelvoetbalspel. En net als in de echte wereld, hadden de teams geen gelijke kansen: kun je nog wel winnen als de regels tegen je zijn en je met een achterstand begint? Het team van de mensenrechtenverdedigers nam het op tegen het team van de machthebbers. Maar de keeper van de machthebbers (Poetin) was extra breed en zijn doel extra klein. Bovendien starten de machthebbers met een 2-0 voorsprong. De jongeren die het spel speelden vonden het oneerlijk maar begrepen al snel dat dit in de echte wereld helaas ook zo is.

We kijken terug op een geslaagde en succesvolle dag.