Frankrijk perkt demonstratierecht in onder het mom van terrorismebestrijding

Frankrijk perkt demonstratierecht in onder het mom van terrorismebestrijding

Bevoegdheden die bedoeld zijn om terrorisme tegen te gaan, zijn in Frankrijk herhaaldelijk misbruikt om vreedzame protesten te onderdrukken. Dit concludeert Amnesty International in het vandaag verschenen rapport A right not a threat: Disproportionate restrictions on demonstrations under the State of Emergency in France.

Honderden mensen verboden te demonstreren

De Franse overheid heeft sinds het invoeren van de noodtoestand al vele demonstraties verboden. In de periode tussen november 2015 en mei 2017 werden 155 decreten uitgevaardigd die demonstraties verbieden. Ook werden 639 maatregelen genomen die er specifiek op gericht waren om bepaalde personen van openbare bijeenkomsten te weren. Vooral mensen die tegen arbeidshervormingen protesteerden waren het doelwit. De Franse autoriteiten zien protesten steeds vaker als een potentiële bedreiging dan als een fundamenteel recht.

Veel gewonden door keihard politieoptreden

Ondanks de noodmaatregelen wordt er nog steeds geprotesteerd, maar de politie treedt vaak buitensporig hard op tegen de demonstranten. Volgens schattingen van Street Medics, een groep eerstehulpverleners, zijn alleen al in Parijs zeker duizend demonstranten gewond geraakt door het onnodig harde politieoptreden.

Oproep aan president Macron

Amnesty roept president Macron op een einde te maken aan het misbruiken van maatregelen tegen terrorisme. Hierdoor wordt het recht op vreedzaam protest ernstig beperkt en dreigt Frankrijk in een gevaarlijke spiraal richting een permanente noodtoestand terecht te komen.

Noodtoestand

De noodtoestand werd meteen na de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 in Frankrijk uitgeroepen. Sindsdien is deze vijf keer verlengd. Ook de nieuwe president Macron kondigde aan om het parlement opnieuw om verlenging te vragen. De noodtoestand geeft een bestuurder bevoegdheden om voorzorgsmaatregelen te treffen die vaag gedefinieerde ‘bedreigingen van de openbare orde’ moeten tegengaan. Door misbruik van deze bevoegdheid wordt het demonstratierecht ernstig ingeperkt en mogen honderden activisten niet deelnemen aan demonstraties.