17 APRIL: FILMVERTONING “ACUSADA” – NIJMEGEN

Veroordeeld door de (sociale) media?
Dolores leeft het leven van een gewone tiener in Argentinië , totdat haar beste vriendin Camila wordt vermoord. Twee jaar later is zij de enige verdachte in de zaak en staat haar leven op zijn kop. Ondanks het gebrek aan bewijs heeft de media haar al veroordeeld en is ze een paria geworden in de gemeenschap. Haar ouders geloven echter heilig in haar onschuld; ze houden zich obsessief bezig met de verdediging van hun dochter en verliezen haar geen moment uit het oog. Terwijl de voor haar levensbepalende zaak vordert, ontwaakt een vreemde energie in haar die de familiebanden opschudt en de zaak in gevaar brengt. Spannende rechtbankthriller over de verregaande impact van beeldvorming door media en sociale netwerken op het leven van de betrokkenen bij een rechtszaak.

De lokale Amnesty-groep in Nijmegen organiseert een screening van de film Acusada.

Gonzalo Tobal is een Argentijnse regisseur. Tobal maakte verschillende korte films, waaronder Now Everybody Seems to be Happy die een prijs won op Cannes. In 2012 kwam zijn eerste speelfilm Villegas uit. Acusada is de tweede speelfilm van Tobal.

De trailer is in het Engels ondertiteld, de film en het nagesprek zullen in het Nederlands plaatsvinden.

De gastspreker is dr. Paul Nelissen, docent bij de opleiding Communicatiewetenschap van de Radboud Universiteit. In onderzoek en onderwijs houdt hij zich bezig met de rol van sociale media in het alledaagse leven van met name jongeren. De heer Nelissen zegt daarover: “Het is altijd weer de vraag of gebruikers van sociale media zich in de hemel of in de hel begeven.”

Locatie: Lux, Nijmegen
Datum: 17 april
Tijd: 19.30 uur
Toegang: € 10,00, voor studenten: € 7,00.

Movies that Matter on Tour is een samenwerking van Movies that Matter, Amnesty Nijmegen, Studentengroep Amnesty Nijmegen en Lux.