Jerryme Corre tijdens een bezoek aan de gevangenis van een Amnesty-delegatie, 2015
© Amnesty International

Filipijnen: Jerryme Corre vrjjgelaten

Op 2 maart 2018 is Jerryme Corre vrijgelaten. De Filipijn zat zes jaar in de gevangenis vanwege drugsbezit. Hij kwam vrij omdat de rechtbank niet bewezen achtte dat hij inderdaad drugs in zijn bezit heeft gehad.

Jerryme Corre werd in januari 2012 door meer dan tien agenten in burger op gewelddadige wijze gearresteerd. Hij zou een overval hebben gepleegd en een politieagent hebben gedood. De agenten die hem ondervroegen, noemden hem ‘Boyet’. Corre gaf aan dat hij niet zo heet, maar de agenten weigerden zijn identiteitspapieren te controleren. Uiteindelijk werd hij beschuldigd van drugsbezit.

‘Bekentenis’ na marteling

Corre kreeg stroomstoten op zijn rug, zij en dijen. Daarna goten ze water over hem heen en elektrocuteerden ze hem opnieuw. De volgende dag werd hij gedwongen een document te ondertekenen dat hij niet mocht lezen.

Twee jaar geleden, op 29 maart 2016, veroordeelde het Filipijnse Hof een politieagent die Jerryme Corre had gemarteld. Dit was een historische gebeurtenis. Het was de eerste keer sinds op de Filipijnen in 2009 een anti-martelingswet werd aangenomen, dat iemand wegens marteling werd veroordeeld. Desondanks bleef de beschuldiging van drugsbezit staan en bleef Corre in de gevangenis.

Tijdens Amnesty’s Schrijfmarathon van 2014 werd wereldwijd massaal voor Corre’s vrijlating geschreven. Hij liet weten enorm dankbaar te zijn voor de acties die Amnesty voor hem voerde.