Vietnam gebruikt Facebookberichten om critici zoals Nguyen Ngoc Anh na valse beschuldigingen het zwijgen op te leggen
© Getty Images/Moment RF

Facebook medeplichtig aan censuur door regering Vietnam

Op 21 april meldde Reuters dat Facebook in Vietnam het censureren van berichten die ‘tegen de staat’ zijn gericht aanzienlijk heeft uitgebreid. De autoriteiten voerden de druk op het bedrijf op, onder meer door de toegang te beperken tot lokale servers van telecommunicatiebedrijven die staatseigendom zijn. Hierdoor kon Facebook in Vietnam enige tijd niet gebruikt worden.

‘De onthulling dat Facebook ingaat op de eisen van de Vietnamese autoriteiten om berichten te censureren, is een keerpunt voor de vrijheid van meningsuiting in Vietnam en daarbuiten,’ zegt William Nee van Amnesty International. ‘De beleidswijziging van Facebook maakt het bedrijf medeplichtig. Facebook moet zijn regelgeving baseren op internationale mensenrechtennormen voor de vrijheid van meningsuiting, en niet op de willekeurige grillen van een regering die mensenrechten schendt. Facebook heeft de verantwoordelijkheid om de vrijheid van meningsuiting te respecteren en moet verzoeken om berichten te verwijderen weigeren.’

Toegang tot informatie beperkt

De Vietnamese autoriteiten bestempelen legitieme kritiek al lange tijd als zijnde ‘tegen de staat gericht’. Mensenrechtenverdedigers worden vervolgd vanwege het ‘voeren van propaganda tegen de staat’. Tijdens de coronacrisis wordt de vrijheid van meningsuiting online verder onderdrukt. ‘Het is schokkend dat de Vietnamese autoriteiten de toegang tot informatie tijdens de coronapandemie verder beperken,’ zegt Nee.

Facebook bezwijkt onder druk van Vietnam

Facebooks besluit om mee te doen aan het censureren van kritische berichten volgt na jarenlange inspanningen van de Vietnamese autoriteiten om de vrije meningsuiting op internet te beperken. In 2018 voerde het land een onderdrukkende cybersecuritywet in die technologiebedrijven kan verplichten om grote hoeveelheden data, inclusief persoonlijke informatie, aan de autoriteiten af te staan en om berichten te censureren. Vorig jaar publiceerde Amnesty een rapport waaruit bleek dat 10 procent van alle gewetensgevangenen in Vietnam vastzit vanwege hun activiteiten op Facebook.

Meer onderdrukking sinds corona-uitbraak

In januari 2020 begonnen de autoriteiten een campagne om kritische geluiden op sociale media, waaronder Facebook en Youtube, tegen te gaan. Daarmee probeerden ze een publieke discussie te smoren over een landconflict waarbij volgens berichten corruptie een rol speelde en er dodelijke confrontaties waren tussen militairen en dorpsbewoners. Sinds de coronacrisis is de onderdrukking alleen maar toegenomen. Tussen januari en half maart werden 654 mensen die op Facebook berichten hadden geplaatst over het coronavirus op het politiebureau ontboden om daar ‘werksessies’ bij te wonen. Ze moesten de berichten verwijderen en 146 mensen kregen een boete. Op 15 april vaardigden de autoriteiten een decreet uit waarmee de regering onwelgevallige berichten op sociale media verder kan aanpakken en waarmee techbedrijven gedwongen kunnen worden om mee te werken aan censuur en surveillance.

Arrestaties

Op 18 april werd Dinh Thi Thu Thuy gearresteerd vanwege het ‘posten en delen van honderden Facebookberichten tegen de staat’. Hiervoor kan hij 20 jaar gevangenisstraf krijgen. Op 12 april werd Ma Phung Ngoc Tu opgepakt vanwege het ‘posten en delen van veertien berichten over het coronavirus en kwaadspreken over de regering’.  Hij kan hiervoor tot 7 jaar cel krijgen. Een zelfde straf kan Dinh Vinh Son krijgen. Hij werd op 10 april opgepakt omdat hij ‘nepnieuws’ over het coronavirus verspreid zou hebben.

 

 

Meer over dit onderwerp