Europees migratiebeleid brengt vluchtelingen en migranten in levensgevaar

De Europese Unie en haar lidstaten brengen de levens van vluchtelingen en migranten in gevaar door hun grenzen hermetisch af te sluiten. Dit concludeert Amnesty in haar rapport ‘The human cost of Fortress Europe’.

Het Amnesty-rapport toont hoe het Europese migratiebeleid en haar grenscontroles vluchtelingen belemmeren om asiel aan te vragen in EU-landen waardoor het hun levens in gevaar brengt. Het wordt steeds moeilijker om Europa op een veilige manier te bereiken.

Grenscontrole

Elk jaar geven EU-lidstaten miljoenen euro’s uit aan hekken, geavanceerde surveillancesystemen en grenscontroles. Tussen 2007 en 2013 werd bijna twee miljard euro besteed aan het beschermen van de buitengrenzen, terwijl zij in diezelfde periode slechts eenderde van dit bedrag uitgaf aan het verbeteren van de leefomstandigheden van asielzoekers en vluchtelingen binnen haar grenzen.

De Europese Unie en haar lidstaten bieden buurlanden zoals Turkije, Marokko en Libië, financiële steun om te voorkomen dat migranten en vluchtelingen de grens met Europa bereiken. Tegelijkertijd wendt de EU haar ogen af als deze vluchtelingen en migranten in deze omringende landen het slachtoffer worden van ernstige mensenrechtenschendingen.

Illegale ‘push-backs’

Vluchtelingen en migranten die Europa wel weten te bereiken, worden dikwijls teruggestuurd. Volgens Amnesty-onderzoeken maken landen als Bulgarije en Griekenland zich regelmatig schuldig aan ‘push-backs’. Het direct terugsturen van migranten en vluchtelingen is onwettig, ontzegt mensen het recht op asielaanvraag en gaat vaak gepaard met geweld of brengt mensenlevens zelfs in gevaar.

Volgens de VN-Vluchtelingenorganisatie zijn er sinds de Tweede Wereldoorlog nog nooit zoveel mensen ontheemd als nu. De manier waarop de EU hierop reageert, maakt deze humanitaire crisis alleen nog maar erger.

Bijna de helft van de mensen die Europa probeert te bereiken, vlucht voor vervolging en geweld in landen als Syrië, Afghanistan, Eritrea en Somalië. De EU zou er alles aan moeten doen om deze mensen veilig naar Europa te laten komen.

Verdronken op zee

Doordat vluchtelingen moeilijk via land Europa kunnen bereiken, ondernemen steeds meer mensen de gevaarlijke reis over de Middellandse Zee naar Griekenland en Italië. Elk jaar komen hierbij honderden mensen om het leven.

Na de tragedies voor de kust van Lampedusa, waarbij in 2013 meer dan vierhonderd mensen verdronken, begon Italië met een grootschalige reddingsoperatie genaamd ‘Operation Mare Nostrum’. Hiermee werden meer dan 50 duizend mensen gered sinds oktober 2013. Maar dit is niet genoeg. In de eerste zes maanden van 2014 verdronken meer dan tweehonderd mensen en worden honderden anderen vermist. Ook andere EU-lidstaten moeten meewerken aan reddingsoperaties voor bootvluchtelingen.

De Europese Unie kan verandering brengen in de menselijke tragedies die dagelijks aan haar  buitengrenzen plaatsvinden. Door deze mensen bovenaan de prioriteitenlijst te zetten in plaats van buiten de EU-grenzen te houden, zou veel van dit leed kunnen worden voorkomen.