Voedselhulp voor intern ontheemden in Ethiopië in 2021. Nu in Tigra een wapenstilstand overeen is gekomen, kunnen hulpverleners voedsel brengen
© AFP via Getty Images

Ethiopië: wapenstilstand in Tigray geeft hulpverleners kans om voedsel te brengen

Ethiopië: wapenstilstand in Tigray geeft hulpverleners kans om voedsel te brengen

In Ethiopië heeft de federale regering een wapenstilstand aangekondigd in Tigray. De autoriteiten van Tigray hebben laten weten deze te zullen respecteren. Hulpverleners krijgen nu toegang tot het gebied waar grote voedseltekorten zijn.

Amnesty International dringt er bij alle partijen in het conflict op aan om deze kans te grijpen om te voorkomen dat de humanitaire ramp in Tigray verergert. Kinderen en vrouwen zijn zwaar ondervoed, en media berichten dat al veel mensen van de honger zijn omgekomen.

Voorzieningen beschikbaar maken

‘Alle partijen in het conflict moeten humanitaire hulpverleners onmiddellijk en ongestoord toegang verlenen, ook tot de regio’s Afar en Amhara’, zegt Sarah Jackson van Amnesty International. ‘De route Afar-Tigray moet weer worden opengesteld. Die route werd afgesloten nadat de gevechten in het grensgebied weer oplaaiden. Ook moeten essentiële voorzieningen als betalingsverkeer, elektriciteit, telefonie en internet weer beschikbaar zijn. De wapenstilstand moet ook humanitaire hulp en medische zorg mogelijk maken in West-Tigray, dat momenteel onder controle staat van Amhara- en Eritrese troepen.’

Achtergrond

Er zijn meldingen dat meer dan 5,2 miljoen mensen voedselhulp nodig hebben in Tigray. Sinds mei 2021 wisten hulpverleners echter maar 784.000 mensen te bereiken. De humanitaire operaties werden ernstig bemoeilijkt doordat de Ethiopische regering het telefoon- en internetverkeer had afgesloten, banken had gesloten waardoor het moeilijk was om aan contant geld te komen en er een tekort was aan brandstof.