Ethiopië: Tientallen vreedzame demonstranten gedood door politiegeweld

Ethiopië: Tientallen vreedzame demonstranten gedood door politiegeweld

Afgelopen weekeinde werden ten minste 97 mensen gedood toen de Ethiopische veiligheidsdiensten het vuur openden op vreedzame demonstranten. Honderden betogers raakten gewond.

Duizenden mensen kwamen in de regio’s Oromia en Amhara samen om te demonstreren voor politieke hervormingen en naleving van de rechtsstaat. Het ergste bloedbad vond plaats in de stad Bahir Dar in het noorden van Ethiopië. Daar kwamen meer dan dertig mensen in een dag om het leven.

Er moet onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek worden ingesteld naar het harde optreden van de veiligheidsdiensten. Iedereen die verantwoordelijk is voor excessief politiegeweld en buitengerechtelijke executies, moet worden vervolgd in een eerlijk proces.

In Oromia en Amhara werden honderden demonstranten gearresteerd en vastgehouden in onofficiële detentiecentra, zoals op militaire trainingsbases. Amnesty vreest dat gevangenen in deze detentieoorden het slachtoffer worden van marteling en andere vormen van mishandeling.

Alle gevangenen die op vreedzame wijze hebben gedemonstreerd moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijgelaten worden.