Onrust in Ethiopië. In Addis Ababa werden bijna 3.000 jongeren opgepakt
© AFP/Getty Images

Ethiopië: jongeren massaal opgepakt

Ethiopië: jongeren massaal opgepakt

In Ethiopië zijn in het weekeinde van 15 september in de hoofdstad Addis Ababa bijna 3.000 jongeren gearresteerd. Er zullen 174 jongeren worden aangeklaagd en zo’n 1.200 zullen worden vastgezet in een militair kamp voor ‘rehabilitatie-educatie’.

‘Het is prijzenswaardig dat de Ethiopische autoriteiten de laatste maanden hun best deden om de cellen die bezet werden door mensen die willekeurig werden gedetineerd, leeg te maken. Maar dan moeten ze de gevangenissen niet opnieuw vullen door mensen weer willekeurig op te pakken en vast te zetten zonder aanklacht’, zegt Joan Nyanyuki van Amnesty International.

Geen strafbare feiten

‘De meeste mensen zijn gearresteerd voor zaken die volgens internationaal recht niet strafbaar zijn, zoals het roken van een waterpijp of het kauwen van qat. Ze moeten ofwel voor een strafbaar feit worden aangeklaagd, of vrijgelaten worden. Mensen die zijn gearresteerd omdat ze deelnamen aan de protesten naar aanleiding van recente botsingen tussen etnische groepen moeten allen onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.’

Een commissaris van de politie verklaarde dat het politieoptreden een antwoord was op de groeiende criminaliteit in de hoofdstad en dat de agenten zich richtten op dieven.