Equatoriaal-Guinea: Mensenrechtenactivist vrij

De advocaat en mensenrechtenactivist Fabián Nsue Nguema is op 30 oktober vrijgekomen. Hij werd acht dagen lang vastgehouden door de autoriteiten zonder duidelijke reden. De eerste drie dagen zat hij in een donkere cel zonder dat zijn familie wist waar hij was.

Fabián probeerde op 22 oktober een cliënt te bezoeken in de gevangenis. Daarna werd het stil rondom de advocaat. Zijn familie had geen idee waar hij was. Hoewel zijn auto geparkeerd stond bij de gevangenis, weigerden de autoriteiten toe te geven dat hij daar werd vastgehouden.

Pas na drie dagen, en na groeiende internationale druk van onder andere Amnesty, werd Fabián overgeplaatst naar een politiebureau. Hier verbleef hij tot zijn vrijlating. Fabián is nergens voor aangeklaagd.

Als advocaat verdedigde Fabián verschillende politieke tegenstanders en politieke gevangenen. Hierdoor werd hij al vaker geïntimideerd en vastgezet. In 2002, toen hij een groep politieke gevangenen verdedigde, zat hij een jaar in de gevangenis wegens ‘laster’. Amnesty voerde destijds actie voor zijn vrijlating.