Eindelijk vrij: de Bahreinse lerares Jalila al-Salman

De Bahreinse lerares Jalila al-Salman is in december vrijgelaten. Al-Salman was vice-president van de Bahrain Teachers’ Society en werd samen met haar collega Madi ‘Issa Madi Dheeb maandenlang vastgehouden en gemarteld op een onbekende locatie nadat ze hadden opgeroepen tot een lerarenstaking.

Jalila werd begin vorig jaar opgepakt tijdens een inval haar huis. Vroeg in de ochtend werd ze van haar bed gelicht en daarna meegenomen naar een onbekende locatie. Daar werd het recht op een advocaat haar ontzegd en kon ze met niemand praten. Haar proces vond plaats voor een militaire rechtbank.

Jalila en haar collega Madi kregen een lange lijst van aanklachten te horen waaronder ‘het met geweld ondermijnen van de staat’. De beide vrouwen hadden mede-leraren in het land opgeroepen te staken als steunbetuiging aan de anti-regeringsdemonstranten.

Naast dat Jalila zeer waarschijnlijk is gemarteld kreeg ze nauwelijks eten en water. Ook werd ze acht dagen opgesloten in een vriezer en had ze geen toegang tot een toilet.

Amnesty-leden hebben direct naar de koning van Bahrein geschreven en gevraagd om de beschuldigingen tegen haar in te trekken. Dat is nu gelukkig gebeurd.

Helaas zit Madi ‘Issa Madi Dheeb nog vast. Haar hangt een gevangenisstraf van vijf jaar boven het hoofd. Amnesty International blijft zich inzetten voor haar vrijlating.