De Egyptische mensenrechtenverdediger Mahienour el-Massry
© Mohamed Hosny

Egyptische Mahienour el-Massry vrij

Dinsdag 16 januari werd de Egyptische mensenrechtenadvocaat Mahienour el-Massry vrijgelaten. Zij was veroordeeld tot twee jaar cel omdat zij vreedzaam had deelgenomen aan een demonstratie.

Op 14 juni 2016 deed Mahienour el-Massry mee aan een demonstratie in Alexandrië tegen het besluit van de regering om de macht over de eilanden Tiran en Sanafir over te dragen aan Saudi-Arabië. In november 2017 werd zij daarom opgepakt en in december werd ze, samen met arbeidsrechtenactivist Moataseem Medhat, veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor ‘deelname aan een illegaal protest’ en ‘geweldpleging’. Drie andere demonstranten werden bij verstek tot drie jaar cel veroordeeld.

Op 13 januari sprak het Hof van Beroep zowel El-Massry als Medhat vrij. El-Massry mocht drie dagen later de gevangenis verlaten. Amnesty roept de Egyptische autoriteiten op ook Medhat zo snel mogelijk vrij te laten.

Duizenden activisten vast in Egypte

Duizenden mensen zitten in Egypte nog zonder geldende reden vast omdat de autoriteiten activisten en maatschappelijke organisaties de mond snoeren.