Egyptische demonstranten vrijgelaten

Ongeveer 111 demonstranten die hadden meegedaan aan een bezetting van het Tahrirplein in Caïro, werden na drie dagen in militaire hechtenis op 4 augustus vrijgelaten. Een dag eerder waren 16 andere demonstranten vrijgelaten.

De demonstranten waren op 1 augustus gearresteerd toen soldaten en leden van de Centrale Veiligheidsdienst de bezetting op Tahrirplein in Caïro met geweld beëindigden. De arrestanten werden naar militaire kampen overgebracht. Volgens sommigen van hen zouden geslagen en slecht behandeld zijn.

De demonstranten worden aangeklaagd voor het aanvallen van politieagenten en soldaten maar zullen in een burgerlijke rechtbank terechtstaan.

De Centrale Veiligheidsdienst handhaaft de openbare orde en bestaat uit meer dan 300 duizend leden. In eerdere rapporten, beschreef Amnesty International de betrokkenheid van de Centrale Veiligheidsdienst bij gedwongen huisuitzettingen, het helpen van de voormalige veiligheidsdienst bij arrestaties en bij het onderdrukken van opstanden.

De bezetting van Tahrirplein begon op 8 juli 2011. Demonstranten verzochten de Egyptische autoriteiten de rechtszaken tegen voormalig president Hosni Mubarak en anderen te versnellen. Deze rechtszaken gaan om de dood van demonstranten tijdens de opstanden in januari en februari.