Egyptische demonstrant vrij

Op 25 maart 2012 is de Egyptische demonstrant George Ramzi Nakhla vrijgekomen. Het lid van de ‘6 April Youth’ beweging vertelt aan Amnesty International over de mishandeling, vernedering en de slechte omstandigheden tijdens zijn gevangenschap.

Op 6 februari werd Ramzi Nakhla hardhandig gearresteerd door de oproerpolitie en meegenomen naar een kantoor van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Daar aangekomen werd hij met zijn armen en benen aan een politiebusje gebonden en langzaam meegetrokken terwijl een agent hem sloeg. Hij werd geslagen met een geweer op zijn rug, oog en hoofd en in het gezicht getrapt. Samen met dertien andere mannen moest hij vervolgens urenlang gehurkt blijven zitten. De veiligheidsdiensten beledigden hem, maakten hem belachelijk om zijn deelname aan de revolutie en maakten seksuele gebaren.

Ramzi Nakhla werd overgebracht naar een nabijgelegen politiestation. Daar vroeg hij om medische zorg, omdat hij door de mishandeling gewond was geraakt. Ook vroeg hij om contact met zijn familie en vrienden. Beide verzoeken werden hem geweigerd.

Later werd Ramzi Nakhla verplaatst naar de Tora-gevangenis, ten zuiden van Caïro. Hier verwelkomde een veiligheidsagent hem met de woorden ‘Welkom in Guatánamo’. Over de gevangenis zelf vertelt Ramzi Nakhla hoe hij in een cel van negen vierkante meter zat met veertien andere gevangenen, hoe hij op een natte, koude vloer moest slapen en hoe de gevangenen soms midden in de nacht met koud water wakker werden gemaakt en vernederd.

Ramzi Nakhla vertelt aan Amnesty dat zijn omstandigheden verbeterden nadat de organisatie via een een Urgent Action aandacht voor zijn situatie vroeg.