Egyptische demonstrant Amr Al Beheiry is vrij

Maandag 20 februari 2012 is de Egyptische demonstrant Amr Al Beheiry, voor wie Amnesty onlangs actievoerde, na een jaar opsluiting vrijgelaten.

Amr Al Beheiry werd op 26 februari 2011 gearresteerd in Caïro tijdens een demonstratie tegen de regering. Een paar dagen later werd hij veroordeeld voor een militaire rechtbank voor het negeren van het uitgaansverbod en geweldpleging tegen een militair. De rechtszaak duurde slechts enkele minuten en Amr mocht niet worden verdedigd door een eigen advocaat. In de media werd hij afgeschilderd als een misdadiger. Hierdoor verloor hij zijn baan als chauffeur bij een transportbedrijf.

Amr is op 15 februari 2012 in hoger beroep vrijgesproken voor geweldpleging tegen een militair. De militaire rechtbank die zijn zaak opnieuw beoordeelde, besloot zijn eerdere veroordeling van vijf jaar gevangenisstraf te verminderen tot zes maanden en een boete van 6 euro. Amr heeft dus alleen voor het negeren van de avondklok een jaar in de gevangenis gezeten. Dit toont aan dat burgers geen eerlijk proces krijgen voor militaire rechtbanken.