Egypte moet leger en politie aanpakken

In de zestien maanden dat de Opperste Raad van de Strijdkrachten (SCAF) aan de macht was in Egypte, maakten het leger en de politie zich schuldig aan vele schendingen van de mensenrechten. President Morsi moet afrekenen met deze bloedige erfenis. Dat is de belangrijkste conclusie van twee rapporten die Amnesty International vandaag tijdens een persconferentie in Caïro presenteert.

De twee nieuwe Amnesty-rapporten beschrijven hoe leger en politie met scherp schoten op demonstranten en hoe zij zich schuldig maakten aan buitengerechtelijke executies, buitensporig geweld, marteling en andere mishandeling van demonstranten. De rapporten zijn gebaseerd op veldonderzoek dat Amnesty-medewerkers deden tussen het vertrek van president Mubarak en het aantreden van president Morsi.

Leger stelt zich boven de wet

Het rapport over het leger, Brutally unpunished and unchecked: Egypt’s military kill and torture protesters with impunity, beschrijft uitvoerig patronen van schendingen tijdens drie belangrijke demonstraties.

Het leger stond daarbij boven de wet en ging daarvoor vrijuit. Soldaten sloegen mannelijke en vrouwelijke demonstranten in elkaar en gebruikten elektrische schokken en seksuele intimidatie en misbruik tegen hen. Duizenden demonstranten werden berecht tijdens oneerlijke processen voor een militaire rechtbank.

Politie negeert de rechtsstaat

Ook de politie hield zich niet aan de wet, zo staat in het tweede rapport: Agents of repression: Egypt’s police and the case for reform. Het rapport beschrijft hoe Egypte’s drie belangrijkste politie-eenheden na de Arabische Lente ongestraft hun gang konden blijven gaan.

Het gedrag van de politie wordt gekenmerkt door meedogenloos reageren op demonstraties, een traditie van marteling van gevangenen en minachting voor de rechtsstaat. Er is een grondige hervorming van het politieapparaat nodig.

Stop de straffeloosheid

Voor de toekomst van Egypte is het van cruciaal belang dat leger en politie zich niet langer boven de wet kunnen plaatsen. Schenders uit het verleden moeten worden berecht voor een onafhankelijke rechtbank. En politie en de veiligheidsdiensten dienen te worden hervormd.