Azza Soliman
© Rene Clement

Egypte moet kans grijpen om 7 jaar durende nepzaak tegen activisten te beëindigen

In Egypte heeft een rechter het onderzoek tegen ten minste zes mensenrechtenverdedigers en medewerkers van maatschappelijke organisaties stopgezet. Ook werden de reisverboden tegen hen opgeheven en hun tegoeden zijn niet langer bevroren.

Amnesty International roept de autoriteiten op de rechtszaak helemaal te laten vallen en ook de maatregelen tegen de overige twintig of meer verdachten in te trekken.

Het gaat om de zaak die bekend staat onder de naam Zaak 173/2011. Het besluit om de reisverboden op te heffen en de onderzoeken tegen deze zes mensenrechtenverdedigers stop te zetten, is het eerste goede nieuws sinds dit onderzoek naar maatschappelijke organisaties in 2014 begon. Het onderzoek wordt al lange tijd gebruikt als vergelding voor mensen die dapper werk voor de mensenrechten verrichten.

Los van deze zaak zitten ten minste dertien mensenrechtenverdedigers en ngo-medewerkers achter de tralies op grond van ongegronde beschuldigingen van terrorisme. Tientallen anderen hebben onwettige reisverboden opgelegd gekregen of worden vervolgd op beschuldiging van het verspreiden van nepnieuws.

Achtergrond

Sinds 2014 voeren onderzoeksrechters in Zaak 173 een strafrechtelijk onderzoek uit naar het werk en naar buitenlandse financiering van lokale ngo’s. Ook bevroren ze tegoeden van zeven organisaties en tien mensenrechtenverdedigers. De Egyptische autoriteiten verboden ten minste 31 mensenrechtenverdedigers en medewerkers van ngo’s om 5 jaar lang naar het buitenland te reizen. Rechtbanken wezen het beroep van verschillende mensenrechtenverdedigers tegen de beperkende maatregelen af.

In december 2018 sprak een rechtbank 43 buitenlandse en Egyptische medewerkers van maatschappelijke organisaties vrij in een nieuw proces van de eerste fase van de ‘buitenlandse financiering’-zaak, in verband met het werk van internationale organisaties in Egypte. Eerder had de rechtbank hen in juni 2013 veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 1 tot 5 jaar. Het strafrechtelijk onderzoek naar de Egyptische ngo’s loopt nog steeds.