President Donald Trump
© Getty Images

100 manieren waarop Trump tijdens de eerste 100 dagen de mensenrechten bedreigde

De eerste honderd dagen van Trumps presidentschap tonen hoe gevaarlijk zijn agenda werkelijk is. Amnesty International maakte een lijst van de honderd manieren waarop de regering Trump een bedreiging vormt voor mensenrechten in de VS en wereldwijd.

Het duurde niet lang voordat we de lijst hadden samengesteld. Wat zo ongelooflijk is, is niet alleen de hoeveelheid manieren waarop de regering Trump probeert om mensen vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkheid te ontzeggen. Ook alle manieren waarop mensen terugvechten en weigeren dit te laten gebeuren, baren opzien.

Een aantal voorbeelden van onze lijst:

  • Schendingen bij het bewaken van de grens met Mexico. Mensen die vluchten voor verschrikkelijk geweld en asiel willen aanvragen, worden als criminelen behandeld.
  • Extreme restricties op toegang tot gezondheidszorg voor vrouwen in de Verenigde Staten en daarbuiten.
  • Bescherming van LHBT-werknemers en transgender studenten wordt teruggedraaid.
  • Dreigende watervervuiling in het woongebied van de Standing Rock Sioux en andere stammen. Dit is het gevolg van het verlenen van toestemming aan de Dakota Acces Pipeline om onder de Missouri-rivier te boren.

De lijst bevat ook voorbeelden van pogingen van de regering om beleid door te voeren, maar dat is tegengehouden door maatschappelijke organisaties en politieke oppositie. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Meerdere pogingen om mensen uit moslimlanden terug te sturen als ze in de VS aankomen en vluchtelingen niet toe te laten.
  • Een poging om nieuwe gevangenen toe te laten en systematische marteling opnieuw in te voeren in Guantánamo Bay.
  • Een poging om de zorgverzekeringen van miljoenen Amerikanen af te pakken.

Of het nu gaat om het sluiten van grenzen, het weigeren om vluchtelingen op te nemen, het weren van moslims om de VS in te komen of om mensenrechtenschenders wereldwijd aan te moedigen, president Trump lijkt erop uit te zijn om conflicten buiten de VS op te stoken en tegelijkertijd de deuren te sluiten voor mensen die voor geweld op de vlucht zijn.

We hebben geleerd dat wanneer we ons verenigen en terugvechten, we een verschil kunnen maken.