Een jaar na Gezipark: Turkse betogers staan terecht, politie gaat vrijuit

Een jaar na het begin van de Geziparkprotesten in de Turkse stad Istanbul treden de autoriteiten nog steeds keihard op tegen vreedzame demonstranten. Op straat gaat het politiegeweld ongestraft door en in de rechtbanken staan betogers terecht voor niets meer dan het uiten van hun mening.

In het rapport Adding injustice to injury: Gezi Park protests one year on somt Amnesty de ontwikkelingen op van het afgelopen jaar:

  • Er zijn meer dan 5.500 demonstranten vervolgd in verband met de Geziparkprotesten.
  • Ondanks honderden klachten over buitensporig politiegeweld, stonden in datzelfde jaar slechts negen politieagenten terecht.
  • Door het politiegeweld zijn ten minste vier mensen overleden. Ongeveer achtduizend mensen raakten gewond.
  • Medische diensten, artsen en andere ambtenaren werden ervan beschuldigd dat ze de demonstranten steunden en kregen sancties opgelegd.
  • Gebruikers van sociale media stonden terecht voor het delen van informatie over de protesten.
  • Nieuwe wetten worden gebruikt om de toegang tot sociale media in te perken en stellen medische noodhulpverlening aan demonstranten strafbaar.

Alleen al in de afgelopen tien dagen werden demonstraties ter herdenking van de Geziparkprotesten van vorig jaar verboden. Betogers die toch de straat op gingen werden uiteengedreven met traangas, waterkanonnen en fysiek geweld.

De regering moet van koers veranderen. Ze moet vreedzaam protest toestaan en er op toezien dat verantwoordelijken voor politiegeweld worden berecht. Bovendien moet ze de wetten rondom vrijheid van meningsuiting op sociale media en de inzet van medische noodhulp grondig herzien.

Meer weten over de Geziparkprotesten? Bekijk dit Engelstalige filmpje over de ontwikkelingen in het afgelopen jaar:

 

Lees de Amnesty-rapporten over de Geziparkprotesten: