Duizenden levens overhoop door gedwongen huisuitzettingen

De Roemeense autoriteiten blijven doorgaan met het ontruimen van de huizen van duizenden Roma. Hele families worden uitgezet en naar de verre uithoeken van de stad verdreven.

Dat stelt Amnesty international in een nieuw rapport: Pushed to the margins: Five stories of Roma forced evictions in Romania.

In het rapport komen de ervaringen aan bod van vijf mensen uit drie Roemeense steden die met geweld uit hun huizen zijn verdreven en hoe ze zich tegen hun uitzetting hebben verzet  Het onthult de diepgaande invloed op het leven van mensen die hun huis en alle middelen van bestaan van de ene op de andere dag kwijtraken, de loskoppeling van sociale contacten, het stigma, moeilijkheden bij de toegang tot onderwijs en gezondheidszorg, en het trauma van de ontruiming zelf.

‘Wat we zien in het Roemenië van de 21ste eeuw is de doelbewuste verdrijving uit de samenleving van kwetsbare mensen die onder of op de armoedegrens leven. De huidige woonwetgeving in Roemenië ligt zwaar onder de internationale normen die door de Roemeense regering zijn aangenomen. Het lukt de overheid vooral niet om het recht op adequate huisvesting te garanderen voor al haar burgers en gedwongen uitzettingen te verbieden’, zegt Barbora Černušáková, Roemenië-expert bij Amnesty International.

Claudia Greta, nu achter in de twintig, woonde in de westelijke Roemeense stad Cluj-Napoca vanaf haar negende – tot 2010, totdat de hele buurt met geweld werd verdreven. De bewoners werden verplaatst naar Pata Rat, een gebied aan de rand van de stad, bekend als voormalige stortplaats van chemicaliën. Een aantal gezinnen kregen helemaal geen alternatieve huisvesting aangeboden.