Drie Sudanese activisten vrijgelaten!

Mohamed Salah Mohamed Abdelrahman, Moamar Musa Mohamed en Taj Alsir Jaafar werden 11 juli vrijgelaten na twee maanden in detentie te hebben gezeten omdat ze deelnamen aan een demonstratie.

De drie mannen werden op 12 mei door de Sudanese veiligheidsdienst NISS bij de universiteit van Khartoum opgepakt. Ze zijn jongerenactivisten en waren betrokken bij demonstraties op de universiteit die ontstonden nadat een student op 11 maart door de veiligheidstroepen was doodgeschoten.

Mohamed Salah Mohamed Abdelrahman en Taj Alsir Jaafar werden in een andere gevangenis opgesloten dan Moamar Musa Mohamed. Daar verklaarden ze mishandeld te zijn. Ze werden vastgezet in zogenaamde ‘koelkasten’: ruimtes die koud gehouden worden zodat gevangenen zich onprettig voelen. Ook werden ze geslagen. Mahamed Salah Mohamed Abdelrahman  kan nog steeds met één oog moeilijk zien. Eind juni begonnen zij een hongerstaking. Volgens hun ouders duurde deze drie dagen. Toen werden ze naar een ziekenhuis gebracht.

De drie mannen zijn nooit aangeklaagd en kregen geen toegang tot een advocaat. De veiligheidsdienst stond de families niet toe hen te bezoeken. Pas op 13 juni mochten ze hen kort zien. Op 11 juli werden de mannen plots, zonder verklaring van de autoriteiten, vrijgelaten. Ze zijn terug bij vrienden en familie.