Agnès Callamard
© © Eileen Barroso / Columbia University

Agnès Callamard nieuwe secretaris-generaal van Amnesty International

Agnès Callamard nieuwe secretaris-generaal van Amnesty International

Amnesty International maakt vandaag bekend dat Dr Agnès Callamard, een bekende internationale mensenrechtenexpert, haar nieuwe secretaris-generaal is. Callamard was eerder de Speciale VN-Rapporteur op het gebied van buitengerechtelijke executies. Ze treedt per direct aan bij Amnesty International.

In haar rol bij de Verenigde Naties leidde ze de onderzoeken naar de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi. Als Amnesty’s secretaris-generaal staat Callamard aan het hoofd van het Internationale Secretariaat (hoofdkantoor) en is ze de belangrijkste woordvoerder van de wereldwijde Amnesty-beweging, die zo’n 10 miljoen supporters telt en kantoren in meer dan 70 landen heeft.

‘In een tijd waarin mensenrechten onder grote druk staan, zal Callamard de hele Amnesty-beweging leiden, inspireren en activeren om de uitdagingen aan te gaan’, zegt Sarah Beamish van Amnesty’s Internationale Bestuur. ‘De combinatie van haar intellectuele capaciteiten, haar uitgebreide mensenrechtenervaring en haar moed maken haar zeer gekwalificeerd om onze beweging te leiden. We zijn verheugd dat ze deze uitdaging heeft aangenomen.’

‘Ik voel me vereerd’

‘Waar regeringen en bedrijven proberen mensen het zwijgen op te leggen omdat ze zich uitspreken tegen degenen die hun rechten schenden, die de waarheid proberen te verbergen en mensenrechtennormen proberen te ondermijnen of verwerpen, zijn de rigoreuze onderzoeken en duidelijke campagnes van Amnesty International belangrijker dan ooit’, zegt Callamard. ‘Ik voel me vereerd om als secretaris-generaal aan de slag te gaan en samen te werken met Amnesty-supporters in de hele wereld, zodat we samen alle mensenrechten voor iedereen kunnen verdedigen en waarborgen.’

Amnesty’s secretaris-generaal wordt door het Internationale Bestuur aangesteld voor een periode van vier jaar. Agnès Callamard volgt interim secretaris-generaal Julie Verhaar op.

Lange carrière op het gebied van mensenrechten

Agnès Callamard heeft de Franse nationaliteit en heeft een lange carrière achter de rug op het gebied van mensenrechten en in humanitaire sectoren. Ze werkte bij verschillende ngo’s en bij de Verenigde Naties. Naast haar rol bij de VN als onafhankelijke mensenrechtenexpert, was ze directeur van de Global Freedom of Expression Project bij de Colombia Universiteit. Daarvoor was ze Executive Director van de ARTICLE19, een organisatie die opkomt voor het recht op vrije meningsuiting en richtte ze HAP International (Humanitarian Accountability Partnership) op.

Tussen 1995-2001 werkte Callamard ook al voor Amnesty International, als Chef de Cabinet voor de toenmalige secretaris-generaal Pierre Sané. Ze heeft aan het hoofd gestaan van mensenrechtenonderzoeken in meer dan 30 landen en publiceerde uitgebreid over mensenrechten, vrouwenrechten, vrijheid van meningsuiting, vluchtelingenbewegingen, en de methodologie van mensenrechtenonderzoeken.