Eleanor Roosevelt bekijkt een poster met daarop de UVRM in het Spaans
© UN Photo

DORDTSE SCHRIJFMARATHON VOOR MENSENRECHTEN OP 10 DECEMBER

Op 10 december a.s. – de Internationale Dag van de Rechten van de Mens – organiseert Amnesty de Schrijfmarathon. Wereldwijd schrijven dan honderdduizenden mensen naar de autoriteiten van verschillende landen, om op te komen voor mensen die groot onrecht is aangedaan. In Dordrecht doen we dat net als vorig jaar vanuit het monumentale oude stadhuis (Stadhuisplein 1). Om 13.00 uur opent burgemeester Wouter Kolff de Schrijfmarathon. Om 19.00 uur sluiten we af.

70 jaar UVRM, 40 jaar Amnesty International Dordrecht

Dit jaar is het alweer 70 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) werd opgesteld en ondertekend. Daarnaast bestaat Amnesty International Dordrecht alweer 40 jaar. Geen reden tot vreugde, want na al die jaren is het nog steeds hard nodig dat we ons inzetten voor de verdediging van mensenrechten wereldwijd. Ook vanuit Dordrecht worden elk jaar honderden brieven en kaarten verzonden, tijdens de Schrijfmarathon en de maandelijkse schrijfavonden. Die brieven zijn een grote bron van steun en hoop. Dit jaar komen we tijdens de Schrijfmarathon in actie voor vrouwen, in landen van Brazilië tot Zuid-Afrika, die worden vervolgd, gemarteld of erger.

Meer respect voor mensenrechten
Machthebbers kunnen deze doelgerichte schrijfacties uit alle hoeken van de wereld niet zomaar naast zich neerleggen. De cijfers van 2017 liegen er niet om: zeven van de tien mensen voor wie we toen schreven, kennen vandaag een beter leven en er is meer respect voor hun mensenrechten. Mahadine uit Tsjaad kwam zelfs vrij.

Meer informatie
We hopen dat zoveel mogelijk mensen van alle leeftijden tijd willen vrijmaken om maandagmiddag 10 december te komen schrijven. Deelname is gratis, al is een vrijwillige bijdrage in de portokosten voor wie het missen kan, natuurlijk van harte welkom. Er is koffie en thee. Onder meer jazz-zanger Ferhat Őz en popkoor The Singing Factory o.l.v. Monique van der Ster zorgen voor de ‘arbeidsvitaminen’.

Meer weten over de Schrijfmarathon of over andere lokale activiteiten van Amnesty? Kijk op www.dordrecht.amnesty.nl of Facebook (www.facebook.com/amnesty.international.dordrecht).