Liu Xiaobo en zijn vrouw Liu Xia
© Privéfoto

Doodzieke Liu Xiaobo mag niet naar buitenland voor medische hulp

De wrede behandeling van de Chinese mensenrechtenverdediger Liu Xiaobo gaat door. Hij mag China niet verlaten om medische zorg te krijgen in het buitenland. In plaats daarvan kondigden de Chinese autoriteiten aan dat medische experts uit de VS en Duitsland naar China worden overgebracht om zijn behandeling ‘te ondersteunen’. Liu werd vorige week uit de gevangenis overgebracht naar een ziekenhuis. Hij heeft terminale leverkanker.

Het besluit van de Chinese regering om buitenlandse experts toe te laten, lijkt een poging om internationale kritiek te beperken. De Chinese autoriteiten melden dat Liu Xiaobo te zwak is om te reizen. Familieleden van de activist bestrijden dat echter.

‘De tijd dringt voor Liu Xiaobo, maar het is niet te laat voor de autoriteiten om een einde te maken aan deze wrede farce. Zij moeten Liu Xiaobo en zijn vrouw Liu Xia naar het buitenland laten reizen zodat hij de medische zorg kan krijgen die hij nodig heeft,’ zegt Amnesty’s secretaris-generaal Salil Shetty.

Activist en Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo werd vorige week op medische gronden voorwaardelijk vrijgelaten. Hij werd toen overgebracht naar een ziekenhuis in Shenyang, in het noordoosten van China. Zijn vrouw Liu Xia, die jarenlang onder illegale huisarrest stond, mocht hem in de loop van de week bezoeken.

Er is toenemende internationale kritiek op de manier waarop China met Liu Xiaobo en Liu Xia omgaat. Zo hebben verschillende buitenlandse regeringen aangeboden om Liu over te brengen naar het buitenland en hem daar te behandelen. Afgelopen donderdag ondertekende Amnesty International samen met 153 andere Nobelprijswinnaars een brief aan de Chinese president Xi Jinping. In de brief werd opgeroepen om het koppel toe te staan om naar het buitenland te reizen.

Achtergrond

Liu Xiaobo is een van de bekendste politieke gevangenen in China. Hij werd in december 2009 veroordeeld tot elf jaar celstraf vanwege het ‘ondermijnen van de staat’. Liu is een van de opstellers van Charta 08, een manifest waarin tot meer democratie in China werd opgeroepen.

Meer over dit onderwerp