Doodstraf 2013: Klein aantal landen veroorzaakt piek in wereldwijde executies

Iran en Irak hebben in 2013 voor een piek in het totale aantal executies gezorgd dat wereldwijd werd uitgevoerd. Daarmee gaan zij in tegen de internationale trend, waarbij steeds meer landen de doodstraf afschaffen, aldus Amnesty’s jaarlijkse doodstrafrapport.

In vergelijking met 2012 zorgde een alarmerend aantal terechtstellingen in Iran en Irak voor een stijging met bijna 100 executies (bijna 15%) van het totale aantal executies dat wereldwijd werd uitgevoerd.

Het hoge aantal executies in Iran (minstens 369) en Irak (169) bezorgde deze staten de tweede en derde plaats op de ranglijst, die nog steeds door China wordt aangevoerd. Hoewel de Chinese overheid haar doodstrafcijfers als een staatsgeheim behandelt, meent Amnesty International dat in China jaarlijks nog steeds duizenden mensen worden geëxecuteerd.

Als China buiten beschouwing wordt gelaten, vonden in 2012 officieel 682 executies plaats. In 2013 is dit aantal gestegen naar minstens 778 executies. Vier landen – Indonesië, Koeweit, Nigeria en Vietnam – hervatten vorig jaar het gebruik van de doodstraf.

Vooruitgang

Ondanks tegenvallende cijfers in 2013 is er de laatste twintig jaar een gestage daling geweest van het aantal landen dat de doodstraf hanteert. In 2013 is op dat vlak veel vooruitgang geboekt.

Zo voerden veel landen die in 2012 nog wel executeerden de doodstraf in 2013 niet uit, waaronder Gambia, de Verenigde Arabische Emiraten en Pakistan. In dat laatste land schortten de autoriteiten de doodstraf opnieuw op. Ook Wit-Rusland onthield zich van executies, waardoor Europa en Centraal-Azië voor de eerste keer sinds 2009 ‘doodstrafvrij’ kunnen worden genoemd.

Twintig jaar geleden pasten nog 37 landen de doodstraf actief toe, terwijl dit cijfer in 2004 al was gedaald naar 25 landen, en in 2012 verder naar 22. Amper negen landen executeerden ononderbroken in de afgelopen vijf jaar.

De lange-termijntrend is overduidelijk: de doodstraf zal iets van het verleden worden. Amnesty roept alle overheden die nu nog mensen ter dood brengen op met onmiddellijke ingang een moratorium op de doodstraf in te stellen. Hun doel moet zijn de doodstraf op termijn volledig af te schaffen.

Meer informatie: