Dood van Palestijnse activist in hechtenis moet transparant en effectief worden onderzocht

Dood van Palestijnse activist in hechtenis moet transparant en effectief worden onderzocht

De Palestijnse autoriteiten op de Westelijke Jordaanoever moeten ervoor zorgen dat het onderzoek naar de dood van activist Nizar Banat onafhankelijk en transparant is. De activist uit Hebron stierf op donderdag 24 juni in een Palestijnse cel.

Nizar Banat was een vooraanstaand activist en een uitgesproken criticus van corruptie binnen de Palestijnse autoriteiten op de Westelijke Jordaanoever. In de nacht van 23 op 24 juni bestormde een eenheid van de Palestijnse inlichtingendiensten het huis waar hij verbleef, sloeg hem en nam hem mee in een militair voertuig.

Gewelddadige arrestatie

‘Het feit dat Nizar Banat zo kort na zijn schokkende en gewelddadige arrestatie is overleden, baart ons grote zorgen’, zegt Saleh Higazi van Amnesty International. ‘De Palestijnse autoriteiten moeten ervoor zorgen dat de omstandigheden van zijn dood, alsook de vraag of hij in hechtenis is gemarteld, op een onafhankelijke, onpartijdige en transparante manier worden onderzocht. Er moet daarom een onafhankelijke autopsie worden uitgevoerd.’

Ammar Banat, de neef van Nizar Banat, was getuige van de arrestatie. Hij vertelde Amnesty International dat een groep van ongeveer 25 veiligheidsagenten de deur van het huis forceerde met explosieven en in de woning binnendrongen. Ze lieten geen huiszoekingsbevel zien en gingen meteen naar de kamer waar de activist sliep. Volgens zijn neef werd Nizar geslagen met wapenstokken, ook op zijn hoofd, en in zijn gezicht gespoten met pepperspray. Zijn kleren werden van zijn lijf gerukt, op zijn ondergoed na, en hij werd naar buiten gesleept en in een van de voertuigen van de veiligheidstroepen afgevoerd zonder zijn familie te informeren waar hij naartoe werd gebracht.

De gouverneur van Hebron, Jibreen Al-Barki, verklaarde dat de gezondheid van Nizar Banat verslechterde terwijl hij in hechtenis zat en dat hij naar het regeringsziekenhuis van Hebron werd gebracht. Daar werd hij dood verklaard.

Doodsbedreigingen

Nizar Banat werd al vele malen eerder gearresteerd door de Palestijnse autoriteiten. Volgens Muhanned Kharajeh, een andere Palestijnse mensenrechtenactivist, had Nizar Banat een paar dagen eerder gezegd dat de Palestijnse inlichtingendiensten ‘achter hem aan zaten’. Banat had namelijk video’s op social media geplaatst waarin hij de Palestijnse autoriteiten op de Westelijke Jordaanoever bekritiseerde, onder meer over een corona-vaccinatiedeal met Israël.

Volgens de advocaat van de familie, Shaker Tumeize, zat er ongeveer een uur tussen de arrestatie van Nizar Banat en zijn dood.

‘In de afgelopen jaren hebben de Palestijnse autoriteiten hun harde optreden tegen Palestijnse journalisten, mensenrechtenverdedigers en vreedzame demonstranten opgevoerd om zo afwijkende meningen de kop in te drukken’ zegt Saleh Higazi. ‘Nizar Banat was een bekende criticus van de Palestijnse autoriteiten en had al doodsbedreigingen ontvangen in verband met zijn politiek activisme, daarom is zijn plotselinge dood verdacht.’