Een Palestijnse man wordt gearresteerd door Israëlische grenspolitie, oktober 2000.
© Mahfouz Abu Turk

Dodelijk geweld tegen Palestijnen door Israëlische strijdkrachten

Dodelijk geweld tegen Palestijnen door Israëlische strijdkrachten

Een jaar nadat het geweld in Israël en de Bezette Palestijnse gebieden opnieuw oplaaide, zetten Israëlische troepen nog steeds onwettig en dodelijk geweld in tegen Palestijnen.

Op 14 september stuurde Amnesty een memorandum naar de Israëlische autoriteiten. Daarin wordt opheldering gevraagd over de staat van onderzoek in twintig zaken waarin Palestijnen zijn gedood door Israëlische strijdkrachten. In tenminste vijftien gevallen werden Palestijnen opzettelijk doodgeschoten terwijl ze geen levensbedreigende situatie vormden. De Israëlische autoriteiten hebben nog geen reactie gegeven.

De familieleden van de slachtoffers staan machteloos. Van de twintig genoemde zaken is in slechts één zaak een soldaat vervolgd. ‘Familieleden van Israëliërs die door Palestijnen worden gedood, kunnen rekenen op een overheid die de daders actief en agressief vervolgd – en vaak buiten de wettelijke toegestane grenzen. Palestijnen, daarentegen, hebben niemand die hun rechten beschermt’, zegt Philip Luther, onderzoeksdirecteur van Amnesty in het Midden-Oosten en Noord Afrika.

18-jarig slachtoffer

Een van de slachtoffers van het geweld is de Palestijnse Hadeel al-Hashlamoun. Zij was 18 jaar oud toen ze werd doodgeschoten door Israëlische soldaten. Volgens getuigen hield ze een mes vast. De Israëlische autoriteiten gaven later toe dat ze levend gearresteerd had kunnen worden. Zo ver bij Amnesty bekend is, wordt er geen onderzoek gedaan naar haar dood. En haar vader zoekt een jaar later nog steeds naar gerechtigheid: ‘Ik wil dat er opnieuw naar de zaak van mijn dochter wordt gekeken. Niet alleen om zelf gerechtigheid te krijgen, maar ook om ervoor te zorgen dat er minder gemoord wordt.’

Straffeloosheid

Het militaire rechtssysteem slaagt er niet in gerechtigheid te brengen voor Palestijnse slachtoffers die buitengerechtelijk werden gedood en hun families. De enige manier om het onwettige doden in de toekomst te voorkomen, is door een einde te maken aan de straffeloosheid van degenen die ze in het verleden gepleegd hebben. De Israëlische overheid moet haar rechtssysteem hervormen zodat hieraan wordt voldaan.

Lees het volledige Engelse persbericht.