Dichter uit Qatar na vier jaar eindelijk vrij

Dichter uit Qatar na vier jaar eindelijk vrij

Eergisteren is de Qatarese dichter Mohammed al-‘Ajami, ook wel bekend als Ibn al-Dheeb, na vier jaar gevangenschap vrijgelaten. Hij werd eerder tot vijftien jaar cel veroordeeld voor het voordragen van een gedicht.

De voorwaarden van Al-‘Ajami’s vrijlating zijn nog onduidelijk. Het is belangrijk dat de autoriteiten zijn recht op vrije meningsuiting niet inperken. Gewetensgevangenen zoals Mohammed al-‘Ajami zouden altijd onvoorwaardelijk vrijgelaten moeten worden.

Achtergrond

Op 24 augustus 2010 droeg Mohammed al-‘Ajami een gedicht voor in zijn appartement in Caïro. Hij studeerde in die tijd Arabische literatuur in Egypte. Zonder dat hij het wist, had iemand van de aanwezigen hem gefilmd en de video op YouTube geplaatst. De video werd vaak bekeken en leidde uiteindelijk tot zijn arrestatie in november 2011.

De regering van Qatar klaagde hem aan wegens ‘het publiekelijk aanzetten tot het omverwerpen van het heersende systeem’, ‘het publiekelijk betwisten van de autoriteit van de emir’ en ‘het publiekelijk kwaadspreken over de kroonprins’. In 2012 werd hij veroordeeld tot levenslang. Na een hoger beroep in 2013 werd zijn straf teruggebracht naar vijftien jaar cel.