Uit de documentaire Ik Alleen in de Klas

Deze 6 Amnesty-films moet je zien

Op vrijdag 24 maart begint het Movies that Matter Festival in Den Haag. Niet zomaar een filmfestival: een week lang kun je genieten van bijzondere films en documentaires, debatten en talkshows over mensenrechten. Amnesty heeft een eigen programma op dit festival: A Matter of ACT, met dit jaar negen indrukwekkende films over moedige mensenrechtenactivisten. Dit zijn onze filmtips voor een avond uit met een extraatje.

Barakah meets Barakah

Uit de film Barakah meets Barakah

Hier kun je met je date naartoe: een rom-com uit Saudi-Arabië! Het hilarische Barakah meets Barakah gaat over de burgerwacht Barakah die als een blok valt voor de moderne instagram-ster Bibi. Niet makkelijk, want hoe leer je elkaar beter kennen in een land waar mannen en vrouwen elkaar niet zomaar mogen ontmoeten en lichamelijk contact ten strengste is verboden?

Kiki

Twiggy Pucci Garçon uit de film Kiki

De film Kiki gaat over de subcultuur in de New Yorkse ballroom dance scène: clubs waar LHBTI-jongeren samenkomen. Ze vinden hier naast danslessen ook een veilige thuishaven en een tweede familie. Veel van de zwarte jongeren hebben te maken met discriminatie en de harde werkelijkheid van ziektes, prostitutie en het leven op straat. Twiggy Pucci Garcon is de oprichter van een van deze ‘houses’. Hij geeft ons een exclusief kijkje in de bijzondere cultuur van glamour, vriendschap, drag queens, en ook de harde kant van dit leven.

The Empty Room

Saliha Ben Ali uit de film The Empty Room

In The Empty Room volgen we de Belgische moeder Saliha Ben Ali. Haar zoon Sabri is bijna negentien als hij op een dag plots naar Syrië vertrekt om zich aan te sluiten bij de jihad. Een paar maanden later krijgen Saliha en haar man het verschrikkelijke bericht dat hun zoon is omgekomen. We volgen Saliha in haar strijd tegen radicalisering en jihadisme en in haar pogingen om een formele slachtofferstatus voor haar zoon te krijgen. De film gaat op het festival in première.

Ik alleen in de klas

Uit de documentaire Ik Alleen in de Klas

De Nederlandse documentairemaakster Karin Junger is wit, getrouwd met een zwarte man en heeft twee zoons. De documentaire Ik Alleen in de Klas is een beetje in de sfeer van Sunny Bergman’s recente docu Wit is Ook een Kleur, en gaat over alledaags racisme. We volgen de zoons van Junger en hun vrienden als zij samenkomen in een huis in Frankrijk en vertellen over de discriminatie die zij dagelijks tegenkomen. Etnisch profileren, een hoge cito-score maar toch vmbo-advies, geweigerd worden door de portier bij een club, het heeft allemaal impact op hun levens.

City 40

Nadezhda Kutepova uit de film City 40
© Eric Coquelin

City 40 was een geheime kernwapenstad in Rusland die er eigenlijk niet was: de stad was niet te vinden op landkaarten en de bewoners bestonden officieel niet. Duizenden mensen leefden achter hekken met bewakers, op zwaar vervuilde grond. Voor deze documentaire werden cameramensen en apparatuur de stad in gesmokkeld om in het geheim te filmen. Advocaat en activiste Nadezdha Kutepova zet zich voor hen in. Niet zonder gevolgen: vanwege intimidaties en bedreigingen zag zij zich genoodzaakt Rusland te ontvluchten.

Ticking Giants

Bassem Youssef uit de film Tickling Giants

De komische film Tickling Giants gaat over de Egyptische hartchirurg Bassem Youssef die een opmerkelijke carrièreswitch maakt en binnen no time de Egyptische Jon Stewart wordt met zijn satirische talkshow El Bernameg. Cartoonist Andeel maakt deel uit van het team. Via humor stelt de immens populaire show problemen als een gebrek aan vrijheid van meningsuiting en corruptie in Egypte aan de kaak. Een totaal nieuw fenomeen in een land waar het beledigen van politici streng verboden is. En ook Youssef komt er niet mee weg: de show moest stoppen en hij vlucht naar de Verenigde Staten.

Het Movies that Matter Festival is van 24 maart t/m 1 april in Den Haag.

Je kunt de moedige activisten uit Amnesty’s programma A Matter of ACT ontmoeten. En laat je inspireren door de indrukwekkende films en geniet van een mooie avond uit in Den Haag!