De 8-jarige Hussein uit Irak op het Griekse eiland Chios.
© © Giorgos Moutafis/Amnesty International

De EU-Turkije-vluchtelingendeal moet niet in andere landen worden herhaald

Het is bijna één jaar geleden dat de EU-Turkije vluchtelingendeal werd gesloten. Als gevolg hiervan leven nu duizenden vluchtelingen en migranten onder slechte omstandigheden op Griekse eilanden. Amnesty International vindt dat deze deal niet in andere landen mag worden herhaald.

De deal gaat ervan uit dat Turkije een veilig land is om asielzoekers naar terug te sturen. Maar duizenden mensen leven onder erbarmelijke omstandigheden op Griekse eilanden. Dat blijkt uit de briefing ‘A blueprint for despair’ die Amnesty vandaag uitbrengt. Daarnaast zijn asielzoekers onrechtmatig naar Turkije teruggestuurd, wat tegen hun rechten ingaat.

‘De EU-Turkije-deal is een ramp voor de duizenden mensen die vastzitten in een gevaarlijke en uitzichtloze situatie op de Griekse eilanden’, zegt Gauri van Gulik van Amnesty’s Europa-programma. ‘Het is achterbaks dat de Europese leiders deze deal als een succes bestempelen, terwijl ze geen oog hebben voor het lijden van de mensen die er de dupe van worden.’

Opeengepakt onder miserabele omstandigheden

Vanaf het moment dat de deal werd gesloten, werden alle vluchtelingen en migranten automatisch vastgehouden in detentiecentra. En hoewel er geen strikte regels meer zijn, mogen de mensen in de kampen niet zomaar de eilanden verlaten. Daarom zien ze zich gedwongen te leven in overbevolkte kampen, onder slechte hygiënische omstandigheden, en met een gebrek aan warm water, goed voedsel en medische zorg. Daar komt bij dat de veiligheid van de mensen in het geding is en dat er spanningen met de lokale bevolking zijn.

Vooruit gaan, niet teruggestuurd worden

Hoewel onder de EU-Turkije-deal er nog geen asielzoekers formeel zijn teruggestuurd van Griekenland naar Turkije, zijn sommige mensen snel teruggestuurd, zonder dat ze asiel hebben kunnen aanvragen of hun uitzetting hebben kunnen aanvechten. Dit druist in tegen internationale wetgeving op dit gebied.

‘Zo lang Turkije geen veilig land is, moet de EU samenwerken met Griekenland om asielzoekers zo snel mogelijk naar het vasteland van Griekenland en Europa over te brengen. Europese landen moeten hen toelaten en hervestigen,’ zegt Van Gulik.

‘Niemand zou in de kou hoeven te sterven aan de grenzen van Europa. Leiders die beweren dat de EU-Turkije-deal herhaald kan worden in landen als Libië, Sudan en Niger, moeten kijken naar de verschrikkelijke consequenties en gewaarschuwd zijn: dit plan moet nooit worden herhaald.’

Lees het volledige Engelse persbericht.