Cubaanse criticus voorlopig vrij

Andrés Carrión Álvarez is op 13 april, in afwachting van zijn rechtszaak, vrijgelaten. De Cubaan moet terechtstaan wegens het verstoren van de openbare orde. Tijdens een openluchtmis van Paus Benedictus XVI op 26 maart schreeuwde hij ‘vrijheid’ en ‘weg met het communisme’.

Drie dagen na zijn vrijlating werd Andrés Carrión Álvarez opnieuw gearresteerd toen hij samen met een lid van zijn organisatie Patriottische Unie van Cuba (Union Patriótica de Cuba, UNPACU) een wandeling maakte in een park in Santiago de Cuba. Opnieuw werd hij aangeklaagd wegens het verstoren van de openbare orde. Dit keer werd hij na vijf uur vrijgelaten. Anyer Antonio Blanco Rodríguez, met wie hij samen was, werd ook gearresteerd. Hij kwam pas na vijf dagen vrij, zonder dat er een aanklacht tegen hem werd ingediend.

Als voorwaarde van zijn vrijlating moet Andrés Carrión Álvarez zich één keer per week melden bij de politie. Hij mag zijn gemeente Santiago de Cuba niet verlaten zonder toestemming van de autoriteiten en hij mag geen contact hebben met mensen die door de autoriteiten als overheidscritici worden beschouwd.

De datum van de rechtszaak is nog niet bekend en het is nog onduidelijk hoe lang de vrijheid van Andrés Carrión Álvarez beperkt zal blijven. Amnesty International roept de Cubaanse autoriteiten op om alle aanklachten tegen hem in te trekken.