Cubaans echtpaar vrij

Op 5 april zijn Yasmín Conyedo Riverón en haar man Yusmani Rafael Álvarez Esmori na bijna drie maanden gevangenschap op borgtocht vrijgekomen.

Het stel werd na deelname aan vreedzame protesten opgepakt wegens gebruik van geweld tegen een overheidsbeambte. Een lid van de Communistische partij (Partido Comunista de Cuba) beweerde dat de 24-jarige Yasmín hem in het gezicht had geslagen. Hij trok zijn verklaring later weer in. Amnesty International beschouwt het echtpaar als gewetensgevangenen.

Journaliste Yasmín Conyedo Riverón is een vertegenwoordigster van Vrouwen in het Wit (Damas de Blanco), een organisatie die actie voert voor politieke vrijheid en de vrijlating van politiek gevangenen. Haar man, de 23-jarige Yusmani, is lid van een democratische jeugdbeweging.

Voor het uiten van kritiek op de Cubaanse overheid is nauwelijks ruimte. De overheid voert een beleid van intimidatie en gebruikt kortstondige arrestaties om politieke tegenstanders het zwijgen op te leggen. Het dit jaar verschenen Amnesty-rapport Routine Repression: political short-term detentions and harassment in Cuba beschrijft hoe de mensenrechtensituatie in het land steeds verder verslechtert en het aantal willekeurige arrestaties toeneemt. In het rapport wordt de Cubaanse overheid opgeroepen om het recht op de vrijheid van meningsuiting te respecteren en politiek gevangenen onmiddellijk vrij te laten.