Apps privacy mensenrechten
© Amnesty International

Corona-apps in Bahrein, Koeweit en Noorwegen zijn het gevaarlijkst voor privacy

Corona-apps in Bahrein, Koeweit en Noorwegen zijn het gevaarlijkst voor privacy

Amnesty’s veiligheidslab analyseerde ‘contact tracing apps’ in Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De meest zorgwekkende apps waren die van Bahrein, Koeweit en Noorwegen, omdat zij mensen live volgen en hun locaties uploaden naar een centrale server.

Op maandag 15 juni maakte de Noorse overheid bekend voorlopig de app niet te gaan gebruiken. Amnesty had in een gesprek met de hoofdontwikkelaar van de app al de bevindingen van dit onderzoek gedeeld. Amnesty vindt het een positieve stap dat de Noorse overheid pas op de plaatst maakt voor de app.

Geen overhaaste apps

De privacy risico’s die dit soort corona-apps met zich meebrengen wegen hoogstwaarschijnlijk niet op tegen de publieke gezondheidsbaten. Technologie kan een nuttige bijdrage leveren aan het indammen van de coronapandemie.  Maar privacy mag daarbij niet het ondergeschoven kind zijn. Te veel overheden rollen nu overhaast corona-apps uit zonder goed na te denken over mensenrechtenrisico’s, waaronder privacy. Zo lang daar geen goede waarborgen voor zijn roept Amnesty ook andere overheden op voorlopig af te zien van het gebruik van dit soort apps.

Hier kun je de hele analyse vinden van corona-apps wereldwijd.