Colombianen krijgen hun grond niet terug

In Colombia wordt de belofte van de overheid om miljoenen hectare land terug te geven aan rechtmatige eigenaren niet nagekomen. Bedreigingen, moorden en een zwakke implementatie van gebrekkige wetgeving zorgen ervoor dat de rechtmatige eigenaren hun land nog steeds niet terugkrijgen.

In het nieuwe Amnesty-rapport A land tiltle is not enough: Ensuring sustainable land restitution in Colombia, wordt beschreven hoe de autoriteiten weliswaar bij wet hebben vastgelegd dat het land moet worden teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaren, maar dat zij er niets aan doen om ervoor te zorgen dat dat ook gebeurt.

Zo’n 6 miljoen mensen (vooral boeren en inheemse bevolkingsgroepen) raakten tijdens het gewapende conflict, dat nu al vijftig jaar duurt, hun land kwijt. Veel grond is illegaal in handen van bedrijven of individuele eigenaren beland. Dit gebeurde vaak na gewapende acties van paramilitaire groepen. Het gaat om een gebied zo groot als Costa Rica (8 miljoen hectare). Volgens de landrestitutiewet uit 2014 moet dat land worden teruggegeven.

Landhervorming is een van de belangrijke punten van de vredesonderhandelingen van de overheid met de guerillagroep FARC. Amnesty wijst er op dat duurzame vrede alleen kan worden bereikt als de fouten van de landrestitutie worden hersteld.

De overheid heeft onlangs ook een nieuwe wet gelanceerd voor de economische ontwikkeling van het platteland. Boeren (het merendeel van de ontheemden) zouden moeten gaan samenwerken met bedrijven in de agro-industrie. Ontwikkelingsorganisaties vrezen dat dit tot monocultuur leidt, en het bestaan van kleine boeren juist zal ondermijnen.
Amnesty is bezorgd dat bedrijven die het land illegaal hebben verkregen dit via deze wet alsnog legaal in bezit krijgen.