Portrait of Doris Valenzuela
© Particular

Colombia: activist Doris Valenzuela vermoord

De Colombiaanse mensenrechtenverdediger Doris Valenzuela is op 11 april 2018 in Spanje vermoord. De activiste was gedwongen Colombia te verlaten, omdat de autoriteiten haar veiligheid en die van haar familieleden niet kon garanderen. Ze is slachtoffer geworden van gender-gerelateerd geweld.

‘Het is onacceptabel dat vrouwelijke mensenrechtenverdedigers het nog steeds extra moeilijk hebben: omdat ze activist zijn ‘en omdat ze vrouw zijn. Vaak komt het geweld van mensen die dicht bij hen staan. Het is noodzakelijk dat de Colombiaanse staat garandeert dat vrouwelijke activisten beschermd worden’, zegt Erika Guevara Rosas, Amnesty’s directeur Noord- en Zuid-Amerika.

Veel activisten gedood

Enkele dagen voor de moord op Doris Valenzuela had Amnesty de Colombiaanse regering opgeroepen snel maatregelen te nemen omdat geweld tegen mensenrechtenverdedigers in het land toeneemt. Volgens officiële cijfers die door de staat bekend gemaakt zijn, werden tussen 1 januari 2017 en 27 februari 2018 in Colombia 148 activisten vermoord.

‘Gezien het aantal moorden, bedreigingen en intimidaties, is het ongelofelijk dat de hoogste rangen van de Colombiaanse staat simpelweg ontkennen dat mensen worden vermoord vanwege hun voortrekkersrol  en hun werk als pleitbezorger voor de mensenrechten’, zegt Erika Guevara Rosas.