Collecte in Lampegat

De motregen slaat tijdens de carnavalsmis om in een stevige bui. En dat is net op het moment dat de vrijwilligers van Amnesty Eindhoven, ehm, Amnesty Lampegat, zich gereedmaken voor de collecte die inmiddels een vast onderdeel vormt van de carnavalstraditie in de stad.

Maar regen of geen regen, de (natte) Amnesty vlag en dito spandoek staan weer op tijd gereed. En ook de collectebussen staan in de aanslag op het moment dat zijne doorluchtigheid van Lampegat, prins Positivo, samen met zijn gevolg en alle andere Lampegatters de kerk uit komt lopen.

Ook dit jaar weer wordt Amnesty International prominent vernoemd in het misboekje. En niet alleen dat: ook tijdens de mis wordt verwezen naar de vrijwilligers die staan te collecteren. Een mooi bewijs van de reeds jarenlange band tussen de stad en Amnesty International. En terwijl de mensen naar buiten komen druppelen, wordt het gelukkig met de regen steeds minder.

Minder regen is uiteraard beter voor de stemming op het kerkplein en die wordt bij de vrijwilligers ook steeds beter, omdat de collectebussen steeds zwaarder worden. Maar niet alleen de collecte is het doel op deze carnavalszondag; het gaat ook om een stukje PR, ofwel naamsbekendheid voor Amnesty.

Daarom worden de voor het feest toepasselijke U Man Write-bierviltjes uitgedeeld. Met een handig touwtje zodat iedereen het om de nek kan hangen. De Amnesty-viltjes nemen gretig aftrek zodat het kerkplein in rap tempo gevuld is met actievoerende feestvierders. In korte tijd wordt er zo maar liefst 147 euro opgehaald en 225 viltjes uitgereikt. En kijk, zelfs de zon komt even later tevoorschijn.