Chinese mensenrechtenadvocaten en activisten slachtoffer van showprocessen

Chinese mensenrechtenadvocaten en activisten slachtoffer van showprocessen

Afgelopen week zijn twee Chinese activisten en een prominente mensenrechtenadvocaat veroordeeld tot jarenlange celstraffen na oneerlijke processen. Deze veroordelingen maken deel uit van een grootschalige campagne van de Chinese autoriteiten. Iedereen die legitieme vragen over mensenrechten stelt of het rechtssysteem gebruikt om schendingen aan de kaak te stellen, wordt het zwijgen opgelegd.

Op donderdag werd mensenrechtenadvocaat Zhou Shifeng tot zeven jaar cel veroordeeld. Hij werd beschuldigd van ‘omverwerping van de staatsmacht’. Zijn proces duurde niet langer dan één dag. Op woensdag werd activist Hu Shigen veroordeeld tot zevenenhalf jaar cel en dinsdag kreeg Zhai Yanmin drie jaar en een voorwaardelijke straf van vier jaar opgelegd. Beiden werden eveneens aangeklaagd vanwege ‘omverwerping van de staatsmacht’.

‘Deze nieuwe reeks van rechtszaken tegen advocaten en activisten is een politieke façade. Hun lot is allang bepaald voordat ze de rechtszaal betreden, want ze krijgen geen eerlijk proces,’ aldus Amnesty’s research director voor Oost-Azië.

Veroordelingen na arrestatiegolf

Deze drie veroordelingen zijn de eerste na de arrestatiegolf die in juli 2015 begon. Toen werden 248 advocaten en activisten het doelwit van politieacties.

De drie veroordeelde mannen werden meer dan een jaar in voorarrest vastgehouden, mochten niet zelf hun advocaat kiezen en hun familie mocht niet in de rechtszaal aanwezig zijn. Voorafgaand aan de rechtszaken tegen Zhai Yanmin en Zhou Shifeng zond de Chinese staatstelevisie hun ‘bekentenissen’ uit. Dit is een tactiek die de Chinese autoriteiten vaak gebruiken bij zaken tegen critici.

Nog veertien anderen die tijdens de arrestatiegolf van vorig zijn opgepakt, zijn in afwachting van hun proces.

Vrijlating Wang Yu

Op maandag werd advocate Wang Yu volgens berichten in de Chinese media op borgtocht vrijgelaten. Dit gebeurde nadat ze in een televisie-interview afstand deed van haar werk. Hierin verklaarde ze dat het advocatenkantoor waarvoor ze werkte gebruikt werd door ‘westerse machten’ om de Chinese regering in diskrediet te brengen. Wang Yu kan nog steeds vervolgd worden.

Haar verklaring leek veel op een interview dat juridisch assistent Zhao Wei gaf aan de South China Morning Post, nadat ze op borgtocht vrijkwam. De man van Zhao Wei heeft echter nog steeds niets van zijn vrouw vernomen na haar vermeende vrijlating.