Chinese mensenrechtenactivist Ni Yulan vrijgelaten

Ni Yulan werd op 5 oktober vrijgelaten, nadat ze tweeënhalf jaar gevangen zat in de Tiantanghe-gevangenis in Beijing. Ze is herenigd met haar familie en haar man Dong Jigin, die ook lange tijd gevangen zat en op 5 april werd vrijgelaten.

Ni Yulan zette zich als advocate in tegen gedwongen huisuitzettingen. In april 2011 werden zij en haar man gearresteerd. Diezelfde maand werden ze veroordeeld wegens onder meer fraude en ‘ruzie zoeken en problemen veroorzaken’. Ni Yulan kreeg een gevangenisstraf opgelegd van twee jaar en acht maanden. Haar man kreeg twee jaar.

Het echtpaar kreeg een oneerlijk proces en werden uitsluitend gestraft voor Ni Yulans mensenrechtenwerk. De veroordeling voor fraude verviel in juli 2012, toen Ni Yulan in hoger beroep ging. De veroordeling wegens ‘ruzie zoeken en problemen veroorzaken’ bleef wel in stand.

Geen medische hulp

De afgelopen tien jaar intimideerden en martelden de Chinese autoriteiten Ni Yulan herhaaldelijk. Ook werd ze regelmatig opgesloten. In 2002 belandde ze in een rolstoel nadat politieagenten haar in elkaar sloegen. Sindsdien kan ze niet meer zelfstandig lopen. Haar gezondheid ging daarna vooruit, tot ze in 2011 weer werd opgesloten.

Ni Yulan ontving geen medische hulp in de gevangenis. Ze heeft haar rolstoel nu altijd nodig. Daarnaast lijdt ze nu aan ademhalings- en spijsverteringsproblemen en heeft ze hartklachten.

Vechten voor compensatie

De advocate zegt dat ze de autoriteiten wil aanklagen die haar en haar man gevangen hielden in een hotel van juni 2010 tot april 2011. Het water en de elektriciteit in het hotel werd vervolgens afgesloten.

Het echtpaar blijft vechten voor compensatie voor hun huis en bezittingen; deze werden in 2008 vernield vlak voor de Olympische Spelen in Beijing.

Amnesty heeft meerdere malen bliksemacties voor Ni Yulans vrijlating gevoerd.